Vijest

Naredne sedmice presuda za silovanje u Zvorniku

Sud Bosne i Hercegovine izreći će u petak, 12. marta, prvostepenu presudu Ademu Kostjerevcu, kojeg optužnica tereti za silovanje žene srpske nacionalnosti na području Zvornika počinjeno 1992. godine.

sudnica Sudnica Suda BiH. Izvor: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH tereti Kostjerevca, kao bivšeg pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Zvorniku, da je u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata, prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Kostjerevac je u junu 2020. izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosnu i Hercegovinu, a suđenje mu je počelo 8. jula iste godine.

U ponedjeljak, 8. marta, planirano je održavanje ročišta po žalbi Emira Ališića, koji je na osnovu prihvaćenog sporazuma o priznanju osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke grupe.

Istog dana, pred Sudom BiH planirano je saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju Sadiku Ahmetoviću, kojeg optužnica tereti da je zloupotrijebio položaj dok je obavljao funkciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, 2011. i 2012. godine.

U srijedu, 10. marta, planirano je ročište u predmetu “Respiratori” i tada će Odbrana Jelke Milićević iznijeti uvodnu riječ, te će biti raspravljano o mjerama zabrane.

Dan kasnije planirano je iznošenje završnih riječi na suđenju nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemalu Čauševiću, koji se tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, i Anesu Sadikoviću, optuženom za davanje dara pri uvozu tekstila.

Emina Dizdarević Tahmiščija