Vijest

Započeta izrada izvještaja o provedbi Strategije za borbu protiv terorizma

8. Marta 2021.13:50
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine započelo je sa prikupljanjem informacija potrebnih za izradu Konačnog izvještaja o implementaciji Akcionog plana Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, koja je istekla krajem prošle godine. Krajnji rok za izradu izvještaja nije određen.

This post is also available in: English


Vijeće ministara BiH. Izvor: BIRN BiH

“Izvještaj će biti završen kada dobijemo sve povratne informacije, a treba imati u vidu da, naprimjer, Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske mora čekati potvrđivanje od strane Vlade RS-a”, naveli su u odgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Ministarstva.

Kako je iz Ministarstva navedeno za BIRN BiH, donošenje Izvještaja će imati utjecaj na izradu nove strategije, pri čemu će se uvažiti svi komentari i sugestije prikupljeni s terena.

BiH je jedina zemlja u regionu bez usvojene Strategije za borbu protiv terorizma u 2021. godini. Istekom prethodne godine, Ministarstvo sigurnosti je Vijeću ministara poslalo na usvajanje odluku o formiranju radne grupe za izradu dokumenta nove strategije. Vijeće ministara još uvijek nije usvojilo ovu odluku.

Radnu grupu čine 32 člana, kako stoji u odluci upućenoj Vijeću ministara u koju je BIRN BiH imao uvid, te će u njoj učestvovati predstavnici ministarstava i relevantnih organizacija zaduženih za preventivni dio Strategije.

Prethodnu strategiju su uglavnom izradili stručnjaci sigurnosnog sektora, zbog čega su je sagovornici BIRN-a BiH smatrali isuviše sekuritiziranom.

Izrada Konačnog izvještaja predviđena je Zaključkom Vijeća ministara o usvajanju Izvještaja o implementaciji Akcionog plana za provedbu Strategije za 2019. godinu.

U izvještaju za 2019. godinu se navodi kako neki od važnih ciljeva Strategije nisu ostvareni do kraja njenog trajanja. Oni se u najvećem dijelu odnose na nedovoljan rad na prevenciji terorizma, izostanak prevencije radikalizacije na internetu i neizdvajanje novca iz budžeta za provedbu aktivnosti.

Ovo je jedini izvještaj o provedbi sačinjen od usvajanja Strategije 2015. godine. BIRN BiH je imao uvid u ovaj izvještaj uprkos odbijanju Ministarstva da ga dostavi.

BIRN BiH je tokom prethodnih godina radio analize provedbe Strategije. Analizama je utvrđeno da se bh. vlasti oslanjaju na donatorska sredstva u razvoju preventivnih programa, da nije usvojen Akcioni plan na svim nivoima, te da nije uspostavljen jasan sistem prevencije terorizma u svim lokalnim zajednicama.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English