Suđenje

Osuđenik za ratovanje u Siriji traži oslobađanje od obaveze naknade troškova postupka

8. Marta 2021.11:21
Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine iznesena je žalba na troškove krivičnog postupka koji se vodio protiv Emira Ališića, osuđenog nakon priznanja krivice na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke grupe u Siriji.

This post is also available in: English


Emir Ališić. Foto: Sud BiH 

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH, kazao je da je Ališićeva Odbrana žalbu podnijela u dijelu presude koja se odnosi na troškove krivičnog postupka.

Vučinić je naglasio da je Odbrana u podnesenoj žalbi tražila da Sud Ališića oslobodi obaveze plaćanja naknade troškova krivičnog postupka.

Belma Balijagić-Džuho, Ališićeva braniteljica, rekla je da ostaje kod obrazloženja navedenog u žalbi, naglasivši da on nema primanja, imovine i nekretnina kako bi platio troškove krivičnog postupka.

Biljana Golijanin, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da se radi o sporazumu o priznanju krivice kojim se optuženi obavezuje na naknadu troškova krivičnog postupka.

“Radi se o 250 KM za neuropsihijatrijsko vještačenje”, rekla je Golijanin, koja je u pisanom odgovoru zatražila da Sud žalbu Odbrane odbije kao neosnovanu.

Sud BiH je 5. januara ove godine na osnovu prihvaćenog sporazuma o priznanju krivice osudio Ališića na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke grupe.

Ališić je priznao krivicu za odlazak na područje Sirije, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura takozvanog ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Kako je naveo sudija Vučinić, Ališiću je u kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 19. decembra 2019. godine, kada je sa još šest osoba izručen u Bosnu i Hercegovinu.

Albina Sorguč


This post is also available in: English