Vijest

Grupa građana podnijela krivičnu prijavu zbog kašnjenja u nabavci vakcina

22. Marta 2021.18:48
Doktor Bakir Nakaš podnio je u ime grupe građana Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića, premijera Federacije, i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije, jer nisu osigurali nabavku vakcina za imunizaciju stanovništva, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.


Bakir Nakaš. Foto: N1

Prijava je, stoji u saopštenju, podnesena zbog osnova sumnje da u periodu od 18. septembra 2020. godine do 18. marta 2021. godine, “svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva”.

“Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju kojeg potpisuje Nakaš.

Jedan od podnosilaca prijave Esad Bajtal kaže da odgovornost političara u uređenim državama ne bi trebalo da traže građani već “neke druge instance”:

“Uvijek bi takva odgovornost morala biti dokaziva u demokratskom društvu. Zajedno sa preuzimanjem vlasti ide i odgovornost. Vlast se dobija na osnovu obećanja. U iracionalnim društvima nikakva racionalna prognoza nije moguća. Pozvali smo na odgovornost one koji zemlju drže u ovakvom stanju”, smatra Bajtal.

Podnosioci krivične prijave smatraju da su Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije povrijedili i ugrozili pravo na život i zdravlje građana Bosne i Hercegovine.

Dodaju da su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo zdravstva Federacije nadležni za oblast zdravstvene zaštite stanovništva, a odgovorni za nenabavku vakcina i samim tim veću smrtnost oboljelih su, kako se navodi, resorni ministri Gudeljević i Mandić.

“To je bio razlog da sam, kao građanin, a naročito kao ljekar – zdravstveni radnik, smatrao potrebnim da nadležnom tužilaštvu podnesem krivičnu prijavu protiv navedenih funkcionera”, naveo je Nakaš, podnosilac prijave.

Podnosioci prijave su istakli da je od septembra prošle godine do danas Vijeće ministara održalo 33 sjednice, a da se direktna nabavka vakcina nije nalazila na dnevnom redu nijedne od tih sjednica. U saopštenju se navodi da su jedine odluke donesene u vezi s imunizacijom stanovništva bile oslobađanje plaćanja neizravnih poreza za direktnu nabavku vakcina za besplatnu imunizaciju i to tek 4. marta ove godine, te da Vijeće ministara nije ni razmatralo direktnu nabavku vakcina do 4. marta i da je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila da nije problem nabaviti “Covishield” iz Indije kao ni “Sputnik V”, već “da je to relativno lako”.

Potpisnici krivične prijave su naveli i kako je kašnjenje u nabavci vakcina posljedica neodgovornosti političara, a čemu svjedoči i činjenica da je Vlada Federacije od 22. decembra prošle do 5. marta ove godine zasjedala deset puta, bez da su raspravljali o direktnoj nabavci vakcina. Urađeno je to tek 5. marta na telefonskoj sjednici Vlade, dodaje se.
Grupa građana smatra da su nenabavkom vakcina odgovorni ugrozili zdravlje posebno starijeg stanovništva i medicinskih radnika, a u krivičnoj prijavi naveli su i imena i prezimena doktora koji su preminuli usljed posljedica infekcijom COVID-19.

“Takav odnos prijavljenih prema svojim zakonskim obavezama predstavlja, po svome intenzitetu, stepenu ugroze, vremenskom kontinuitetu i stepenu ugroženosti pravnih dobara, izvršenje krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja”, navedeno je u obrazloženju krivične prijave.

Bosna i Hercegovina je trenutno jedna od zemalja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika. Grupa građana smatra da su odgovorni političari mogli nabaviti vakcine, a dokaze u tome pronalaze u primjeru susjedne države Srbije koja je obezbijedila vakcinisanje za oko dva miliona svojih građana.

Prijavu su potpisali: Abdulah Sidran, Anto Domazet, Almir Kurt, Bojan Hadžihalilović, Dino Mustafić, Esad Bajtal, Jasmin Duraković, Maja Gasal-Vražalica, Mehmed Kundurović, Mirsad Đugum, Mišo Marić, Mustafa Demir, Nataša Gaon-Grujić, Nerzuk Ćurak, Ramiz Mehmedagić, Ranko Rihtman, Senad Pećanin, Senad Zaimović, Slobodan Andrić, Suad Kurtagić, Zlatko Dizdarević, Zlatko Šoše, Zvonimir Nikolić, Žarko Papić.

Slađan Tomić