Vijest

Odbijeno prijevremeno puštanje na slobodu Jadranka Prlića

24. Marta 2021.14:01
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Jadranka Prlića, nekadašnjeg političkog lidera Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) osuđenog na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1993. i 1994. nad Bošnjacima, jer još uvijek nije odslužio dvije trećine kazne.

This post is also available in: English

Jadranko Prlić Foto: EPA/Jiri Buller

Predsjednik MMKS-a sudija Carmel Agius je obavijestio vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, gdje Prlić služi kaznu od 25 godina zatvora, da će on steći pravo na razmatranje prijevremenog puštanja tek nakon što u aprilu 2024. odsluži dvije trećine kazne.

U svojoj odluci sudija Agius navodi da podnesak za prijevremeno puštanje na slobodu ne otkriva nikakve uvjerljive ili izuzetne okolnosti koje bi opravdale odobravanje prijevremenog puštanja.

Također je dodao da se savjetovao sa sudijama Theodorom Meronom, Jean-Claudeom Antonettijem i Liuom Daqunom, koji su uz njega bili i sudije Vijeća za izricanje presude u predmetu, ta da i oni dijele stav da Prlić još uvijek nema pravo na razmatranje za prijevremeno puštanje u ovoj fazi i da nisu pružene uvjerljive ili izuzetne okolnosti koje bi opravdale odstupanje od dvotrećinskog praga podobnosti.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je prošle godine pisala da je Britanija obavijestila Mehanizam o uslovima za prijevremeno puštanje Prlića, odnosno da je, prema britanskim zakonima, ispunjavao uslov za prijevremeno puštanje na slobodu nakon odsluženja polovine svoje zatvorske kazne.

Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Nekadašnjem ministru odbrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Tokom izricanja presude, Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.

Lamija Grebo


This post is also available in: English