Vijest

Radetu Gariću ponovo određen pritvor

19. Marta 2021.16:08
Državni sud usvojio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, saučesnike ili prikrivače odredio pritvor Radetu Gariću kojem se sudi za zločine počinjene na području Vlasenice.

Garić Rade. Foto: Sud BiH

Na jučerašnjem ročištu Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje pritvora za optuženog Garića zbog kršenja mjera zabrane i osnovane sumnje da nastoji otići u Rusiju, čime bi izbjegao suđenje koje se vodi protiv njega.

Tužilac Predrag Tomić je tokom obrazloženja zahtjeva kazao kako su uz službenu zabilješku Sudu BiH dostavljene i fotografije koje potvrđuju navode da je optuženi Garić napustio mjesto boravišta, te se susretao sa sumnjivim licem koje je bjekstvom u Rusiju izbjeglo suđenje pred bosanskohercegovačkim pravosuđem.

Tužilaštvo je navelo da je, prema navodima svjedoka čiji identitet nije objavljen, Garić u više navrata kršio mjere zabrane i napuštao mjesto boravišta, te da se sastaje sa uposlenicima policijske stanice, doktorom koji ima privatnu ordinaciju i koji je radio nalaze za odgađanje suđenja, zbog čega smatra da dolazi do odugovlačenja postupka.

Sud je Gariću odredio pritvor koji može trajati do augusta ove godine ili nove odluke Suda. Istovremeno su optuženom ukinute mjere zabrane napuštanja boravišta i sastajanje sa određenim osobama.

Optuženom Gariću je u oktobru prošle godine ukinut pritvor i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, kojom mu se ograničava kretanje isključivo na njegov dom, koji smije napustiti samo uz odobrenje Suda ili Tužilaštva BiH.

On je optužen za progon Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine. On je, kao nekadašnji komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), optužen i za progon stanovništva u Vlasenici – ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda 1992. godine.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako je Garić uhapšen u decembru 2017. godine, od kada se i nalazio u pritvoru.

Suđenje Gariću počelo je u oktobru 2018. godine, a trenutno je u toku izvođenje dokaza Tužilaštva.

 

Lamija Grebo