Vijest

Tužilaštvo uložilo žalbu na ukidanje pritvora optuženom za boravak u Siriji

24. Marta 2021.11:41
Državno tužilaštvo je uputilo žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine o ukidanju pritvora i određivanju mjera zabrane Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i borbe u Siriji, te zatražilo da mu se ponovo odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva ili ponavljanja djela.

Sud BiH Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva su saopćili da i dalje postoje pritvorski razlozi, odnosno opasnost od bjekstva i ponavljanja, dovršavanja ili počinjenja krivičnog djela, te su zatražili da mu se ponovo odredi pritvor.

“S obzirom da se navedeni nije dobrovoljno predao pravosuđu BiH, da se nakon sloma struktura takozvanog ISIL-a skrivao na području Turske, te da je njegovo lociranje i izručenje bilo rezultat koordiniranog djelovanja institucija BiH i partnerskih institucija unutar antiterorističke koalicije, iz razloga bitne povrede odredbi kaznenog postupka i pogrešno ili nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja, Tužilaštvo je uložilo žalbu”, navodi se u saopćenju.

Sud BiH je ranije ukinuo pritvor Vukoviću, te mu odredio mjere zabrane napuštanja boravišta, kao i javljanje jednom sedmično nadležnoj policijskoj stanici.

Optužnica tereti Vukovića je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je, nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku te poslije legalno prešao granicu sa Sirijom, gdje je, s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, pod imenom Abdulaziz sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta”.

Vuković je u oktobru prošle godine izručen iz Turske u BiH, a suđenje mu je počelo ovog mjeseca.

Lamija Grebo