Vijest

Zbog smrti obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, optuženog za zločin u Štrpcima

16. Aprila 2021.16:12
Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio postupak protiv Vuka Ratkovića, kojem se, skupa s još devet osoba, sudilo za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima i koji je ranije u drugom predmetu osuđen zbog silovanja.


Vuk Ratković. Foto: BIRN BiH 

Braniteljica Zorana Čarkić je početkom marta potvrdila za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je njen branjenik Vuk Ratković preminuo i da je sahranjen u Višegradu.

Ratkoviću se skupa s Lukom Dragičevićem, Bobanom Inđićem, Obradom i Novakom Polugom, Draganom Šekarićem, Oliverom Krsmanovićem, Petkom Inđićem, Radojicom Ristićem i Miodragom Mitrašinovićem sudilo za ubistva 20 putnika otetih iz voza u Štrpcima u februaru 1993. godine, te će se u odnosu na njih devetoricu postupak nastaviti.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandir Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

Posljednje ročište u ovom predmetu je održno sredinom marta 2020. godine.

Ratković je u drugom predmetu osuđen na osam godina zatvora zbog silovanja, a proglašen je krivim da je, kao pripadnik Višegradske brigade VRS-a, u periodu između juna 1992. i januara 1993. tri puta silovao zaštićenu svjedokinju VR-1 u Višegradu.

Istom presudom je potvrđen dio kazne koji se odnosi na imovinskopravni zahtjev oštećene i naložio Ratkoviću da joj na ime nematerijalne štete isplati ukupno 35.000 maraka.

 

Haris Rovčanin