Suđenje

Svjedokinja se žalila uglednim sudijama na predsjednika Špoljarića

19. Aprila 2021.15:52
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako im se zaposlenica Kantonalnog suda u Sarajevu požalila da predsjednik te institucije Vladimir Špoljarić neprimjereno kontaktira s njom.

Vladimir Špoljarić. Foto: Sud BiH

Nekadašnji predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Jasmin Jahjaefendić kazao je da mu se sekretar Suda Enisa Pazelja žalila na ponašanje Špoljarića. On je naveo da je tada bio sudija Vrhovnog suda FBiH, a Špoljarić predsjednik Kantonalnog suda.

Jahjaefendić je kazao da mu je Pazelja rekla da joj je Špoljarić slao poruke i pokušao da je poljubi. On je kazao da je pretpostavljao da Pazelja želi da on razgovara sa Špoljarićem, ali da mu je bilo nezgodno, jer više nije bio rukovodilac te institucije. Rekao je da će nastojati da porazgovaraju, ali da, iako se vidio sa Špoljarićem, nije bilo zgodno, jer nisu bili sami.

Jahjaefendić je kazao da je Pazelja na mjesto sekretara došla 2014. godine, da su korektno sarađivali i da je uredno obavljala svoje dužnosti.

Naveo je da Špoljarića poznaje jako dugo, da je bio korektan kolega i iskusan sudija, te da ga je imenovao za predsjednika Krivičnog odjeljenja.

Na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da nikada nije primijetio da je Špoljarić nasilan, da je nekoga seksualno uznemiravao ili da je sklon prijetnjama.

Špoljariću, suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu, na teret je stavljeno da je od decembra 2018. do polovine 2019. godine vršio nasilje na osnovu spola, seksualno uznemiravao i uznemiravao službenicu Kantonalnog suda, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova.

Sudija Amina Begović, koja je jedno vrijeme bila zamjenik predsjednika Kantonalnog suda, kazala je da joj je Pazelja u septembru 2019. ispričala da joj se Špoljarić udvara, da joj šalje mailove i da je pokušao poljubiti.

Begović je rekla da je Pazelja kazala da ne zna da li će nešto preduzeti, a da joj je ona rekla da ako krene, da mora ići do kraja, ili da uopšte ne kreće. Svjedokinja je navela da nije razgovarala sa Špoljarićem, jer joj je Pazelja rekla da ne širi priču.

Ona je kazala da su navodi Pazelje nedugo poslije objavljeni u medijima i da je pozvao Špoljarić. Prema njenim riječima, on je rekao da to nije tačno i da su se oni šalili, da su pili zajedno kafu i slično.

I Begović je kazala da nema saznanja da je Špoljarić nekada bio nasilan, sklon seksualnom uznemiravanju ili prijetnjama.

Zakira Kadić, zaposlena u računovodstvu Kantonalnog suda, rekla je da je Pazelja njena rodica i da je bila primijetila da se povukla u sebe i da je smršala.

Ispričala je da je Pazelja jedne prilike došla kod nje u kancelariju i počela da plače, govoreći da ima problema sa predsjednikom zbog neprimjerenih kontakata. Kadić je rekla da joj je bilo teško, jer je izuzetno poštovala predsjednika Suda, ali da je namjeravala s njim da razgovara.

Prema njenim riječima, Pazelja je ozbiljna žena i nije voljela “neke šale”. Govorila joj je da je tu bilo dodira i zagrljaja, a da mu je ona govorila da to ne radi.

Kadić je navela da joj je Pazelja rekla da se već požalila uglednim sudijama i da čeka da vidi hoće li to uroditi plodom. Kazala je da je Pazelja, kada se vratila s godišnjeg, degradirana, da je nisu uvažavali i da je sve manje bila uključena u posao.

Sanela Kovač-Grabonjić, koja je do 2020. bila sudija Kantonalnog suda, kazala je da je bila i savjetnik za sprečavanja seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Ispričala je da je, nakon što je priča objavljena u medijima, kontaktirala Pazelju, koja joj je rekla za neprimjerene poruke i pokušaje poljubaca.

Pazelja joj je kazala da je upoznata sa smjernicama za prevenciju seksualnog uznemiravanja, ali da smatra da nije dovoljno da se njen slučaj riješi unutar suda, već da treba pokrenuti i krivični i disciplinski postupak.

Kovač-Grabonjić je rekla da je o ovom razgovarala i sa Špoljarićem, koji je negirao navode iz medijskog članka. Svjedokinja je navela da joj je Špoljarić rekao da je pozadina drugačija i da ima problema sa Pazeljom u izvršavanju radnih zadataka. Ona je navela da je Špoljarić mislio da Pazelja želi da ga diskredituje zbog niza nepravilnosti koje je našao u njenom radu.

Kazala je da nije primijetila da je Špoljarić sklon nasilju. Kako je navela, znali su žustro raspravljati o radu, ali se diskusija nikada nije završavala prijetnjama.

Nastavak suđenja je 17. maja.

 

    Marija Taušan