Vijest

Podignuta optužnica protiv Gorana Viškovića, ranije osuđenog za zločine u Vlasenici

20. Aprila 2021.13:19
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Gorana Viškovića zvanog “Vjetar” koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice. Njega je 2011. godine Sud Bosne i Hercegovine osudio na 18 godina zatvora zbog zločina u Vlasenici.

This post is also available in: English


Logor Sušica u Vlasenici. Foto: BIRN BiH

Višković se, prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, tereti da je od aprila 1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na području opština Vlasenica i Milići, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva.

Prema optužnici, on se tereti da je lično sudjelovao u ubistvima osam civila bošnjake nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u zatvoreničkom objektu ‘Sušica’ u Vlasenici.

“U više navrata je, uniformisan i naoružan, zajedno sa njemu poznatim vojnicima, učestvovao u nezakonitom oduzimanju fizičke slobode bošnjačkog civilnog stanovništva i njihovom odvođenju u prostorije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, Opštinskog suda i zatvoreničkog objekta ‘Sušica’, nad kojim su počinili druga nečovječna djela u namjeri nanošenja ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja kod većeg broja civila nesrpske nacionalnosti”, naveli su u Državnom tužilaštvu

Počinjeni zločini, prema saopćenju Tužilaštva, izazvali su veliki strah za živote i sigurnost kod civila bošnjačke nacionalnosti koji su ostali živjeti na području Vlasenice nakon aprila 1992. godine.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, vještaka sudske medicine i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Višković se nalazi na izdržavanju kazne od 18 godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina protiv čovječnosti na području Vlasenice.

Tom presudom je proglašen krivim da je kao pripadnik VRS-a od aprila do septembra 1992. učestvovao u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv nesrpskog civilnog stanovništva Vlasenice, a zajedno sa njim je osuđen Predrag Bastah na dugotrajnu kaznu od 22 godine zatvora.

Višković je tada proglašen krivim za 11, dok je oslobođen po osam tačaka optužnice. Između ostalog, Višković je osuđen za dva silovanja dok je oslobođen optužbe za silovanje zaštićene svjedokinje O6.

Skupa sa Bastahom je osuđen da su u junu 1992. godine u selu Jarovlje (općina Vlasenica) zarobili Ibrahima Lelu, kojeg su potom odveli iz logora Sušica, od kada mu se gubi svaki trag.

Protiv Bastaha je u ljeto 2020. Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu koja ga tereti da je u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SBJ Vlasenica, zajedno s još dvojicom pripadnika VRS sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol, opština Vlasenica, te mu je u toku suđenje po toj optužnici.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English