Suđenje

I saradnik i vozač ministra Ahmetovića

19. Aprila 2021.12:08
Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je nakon isteka ugovora za vozača potpisao četiri ugovora o djelu za poslove stručnog saradnika.
Sadik Ahmetović. Foto: N1

Adnan Bektić je kazao da je potpisao ugovore o djelu za 2012. godinu kojima je bilo predviđeno da obavlja poslove stručnog saradnika u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Naveo je da mu je krajem 2011. istekao ugovor na osnovu kojeg je bio angažovan kao vozač. Napomenuo je da je 2010. diplomirao na fakultetu za sport.

Tužilac Ismet Šuškić ga je pitao da li je bila i smanjena plata, podsjetivši ga da je u iskazu iz istrage naveo da je obaviješten o smanjenju plate za oko 300 KM zbog čega prestaje raditi kao vozač i počinje raditi kao stručni saradnik. Svjedok je potvrdio da je plata bila smanjena.

Prva dva ugovora o djelu potpisao je na po tri mjeseca za, kako je naveo, projekat “Argos”, u sklopu Centra 112, a druga dva za poslove u kabinetu ministra kojima je bilo predviđeno planiranje rada, strateška planiranja i odgovori na poslanička pitanja.

Tužilac Šuškić konstatovao je da svjedok u istrazi nije mogao navesti poslove predviđene u druga dva ugovora. Bektić je rekao da ima te dokumente i da se u međuvremenu podsjetio. Prisjetio se kako su u kabinetu razgovarali o sačinjavanju odgovora na poslanička pitanja.

On je rekao da misli da je podnosio mjesečne izvještaje o radu šefu kabineta. Naveo je da nije imao svoju kancelariju ni radni sto, nego da je koristio zajednički sto u kancelariji šefa kabineta ili radni sto jednog od kolega kada bi on bio odsutan. Dodao je da bi povremeno išao i u Centar, kada bi bilo potrebe.

Bektić je rekao da nije imao ovlaštenje za pristup tajnim podacima, ali da je mogao obavljati poslove i bez toga.

Svjedok je potvrdio da je u toku 2012. radio i kao vozač po potrebi. Kazao je da je ta pozicija ostala upražnjena nakon što je on postao stručni saradnik, ali da je pristao da obavlja i te dužnosti.

Bektić je rekao da je dobijao naloge za put i da su mu za službena putovanja isplaćivane dnevnice. Naveo je da su putovanja bila česta.

On je kazao da mu je četvrti ugovor prekinut u novembru 2012. kada je smijenjen ministar.

Na sugestiju branioca Envera Ćosićkića da mu je ugovor otkazan zbog prestanka potreba, a ne smjene ministra, svjedok je rekao da je vjerovatno tako bilo.

Kazao je da je njegov angažman na poslovima stručnog saradnika vjerovatno bio na inicijativu pomoćnika ministra Samira Agića. Prisjetio se da je tokom prva dva ugovora bilo snjegova i poplava i da je u više navrata morao prisustvovati u Centru 112, da je prenosio određene informacije ministru, te da su isporučivali pomoć u Žepi.

Bektić je napomenuo da tečno govori turski jezik i da je bilo situacija u kojima je na poslu koristio to znanje.

Sudija Izo Tankić pitao je svjedoka da li zna koliko Centar ima zaposlenih i da li zna imena nekoga od zaposlenih. Bektić je kazao da ne zna broj zaposlenih, a da bivše kolege zna samo iz viđenja.

Ahmetovića optužnica tereti da je od kraja 2011. do septembra 2012. godine potpisao četiri ugovora o djelu sa Bektićem, koji nije obavljao naručene poslove. Kako se navodi, optuženi je Bektiću omogućio sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM.

Vještak finansijske struke Milimir Gutić kazao je da je Bektiću po ugovorima isplaćivano 1.200 KM mjesečno, a da je do prekida angažmana 8. novembra ukupno isplaćeno 12.800 KM. Naveo je da po ovim ugovorima nisu isplaćivani porezi i doprinosi.

Vještak je rekao da je za 2012. godinu Bektiću kao vozaču ministra bezbjednosti isplaćeno 3.400 KM.

Gutić je naveo da je analizirao ugovore potpisane 28. decembra 2011. i 26. marta 2012., te ugovore od 26. juna i 28. septembra, čiji se zadaci odnose na izradu strateških planova, analizu podataka o organizovanom kriminalu, terorizmu i javnom redu i miru, kao i međunarodnu saradnju.

Tužilaštvo je uložilo set materijalnih dokaza, a za nastavak suđenja 17. maja predviđeno je saslušanje svjedoka Odbrane.

 

Marija Taušan