Vijest

SFF besplatno prikazuje filmove iz programa “Suočavanje s prošlošću”

20. Aprila 2021.10:50
Sarajevo Film Festival (SFF) će u ovogodišnjem programu „Suočavanje s prošlošću“ besplatno prikazati deset filmova u sarajevskom kinu Meeting Point ali i cijeloj regiji putem internet platforme, saopćeno je. U toku ovog programa od 24. do 30. aprila bit će prikazano devet igranih i jedan kratki film te će biti organizovani razgovori s autorima, kao i panel diskusije.


Program “Suočavanje sa prošlošću” Sarajevo Film Festivala. Foto: Kino Meeting Point.

Ovaj program je pokrenut 2016. godine kako bi podstakao iskreni dijalog o bliskoj prošlosti naše regije.

„To je preduslov za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji koji su bespovratno obilježili naša društva. U proteklih pet godina kroz ovaj program podijelili smo mnoge iznimno bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva svijeta“, navodi se u saopćenju Festivala.

U ovogodišnjem programu se predstavljaju filmovi koji su obilježili prethodna izdanja programa “Suočavanje s prošlošću”, koji su, kako se navodi, nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima, a otvarali su bolne teme iz ratova. Kao poseban poklon publici u programu je i novi film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, koji govori o genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Osim ovog filma, u programu su i “Saulov sin” Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog reditelja koji govori o Holokaustu, rediteljski prvijenac hrvatske filmske autorice Dane Budisavljević “Dnevnik Diane Budisavljević”, dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10.000 djece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata.

Prikazat će se i “Obojena ptica” češkog reditelja Václava Marhoula zasnovana na istoimenom, čuvenom romanu Jerzyja Kosińskog koja opisuje Drugi svjetski rat iz perspektive jednog dječaka, kao i film “Chris the Swiss” Anje Kofmel koji, kako je navedeno u saopćenju, gledaoce vodi u bolnu potragu za istinom i suočava ih sa duhovima prošlosti koji nas još uvijek progone zahtijevajući da ih shvatimo i pomirimo se sa njima.

U programu je i “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, dobitnik “Srca Sarajeva” za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec, a 25 godina poslije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja predstavu o tom slučaju.

„Proces rada na toj predstavi postaje kolektivna psihoterapija“, navedeno je u saopćenju.

Publici će biti predstavljen i film  “Teret” Ognjena Glavonića koji govori o čovjeku iz Pančeva koji dobija novac da u vrijeme bombardiranja Srbije 1999. s Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom.

Film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina poslije rata – to su jedan trener i devet učesnika radionice, nekadašnjih vojnika suprotstavljenih strana, koja bi trebala da im pomogne da se suoče s prošlošću.

Najstariji film u programu je “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” Marte Popivode iz 2013., koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa.

U programu je i film Albana Ukaja “Jama” koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

Cijeli program bit će dostupan besplatno: online na ondemand.kinomeetingpoint.ba publici u cijeloj regiji – u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji, a publika u Sarajevu će filmove moći gledati i u kinu Meeting Point uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Tokom trajanja programa će biti održani i paneli s regionalnim novinarima, umjetnicima i profesorima, kako bi se pokrenule diskusije o određenim temama, koji će se moći pratiti uživo putem Facebook stranice SFF.