Vijest

Centar za istraživanje ratnih zločina RS-a nabavlja pet vozila za 128.000 KM

27. Aprila 2021.16:14
Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske objavio je tender za nabavku pet vozila od kojih će jedno koštati više od 40.000 maraka.


Unutrašnjost automobila, ilustracija. Foto: Pixabay

Direktor Centra Milorad Kojić kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Narodna skupština Republike Srpske u oktobru 2019. godine pružila punu podršku radu ovog Centra uz ocjenu da ga je potrebno kadrovski i materijalno ojačati. To je urađeno, govori on, prilikom usvajanja Izvještaja o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

On kaže da Centar trenutno raspolaže sa tri putnička vozila, od kojih će se jedno, koje nije u upotrebi zbog dotrajalosti, naći na javnoj licitaciji, a da je ova institucija 2013. godine raspolagala sa šest putničkih vozila koja su u međuvremenu rashodovana.

Osim sjedišta u Banjoj Luci, ova institucija ima terenske kancelarije, kao i obavezu upravljanja i održavanja spomen-kosturnicama u Republici Srpskoj, koje se nalaze u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju, objašnjava on.

“Imajući u vidu navedeno, nabavka vozila je u potpunosti opravdana, s obzirom na to da je potrebno obezbijediti uslove za obavljanje svakodnevnih poslova u nadležnosti Centra”, naglašava Kojić.

U prvom dijelu tendera odnosno LOT-u, ova institucija traži novu, metalik crnu limuzinu, u vrijednosti od 42.735,00 KM bez PDV-a. Od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje “start-stop” sistem, sistem upozorenja za nadolazeću prepreku, senzore za parkiranje nazad, multifunkcionalni kožni servo upravljač te radio sa ekranom osjetljivim na dodir.

U drugom LOT-u, Centar traži četiri limuzine, bijele boje sa pogonskim gorivom, benzinom sa ugrađenom plinskom instalacijom i atestom u vrijednosti od 85.470,10 KM bez PDV-a. Navedeno je između ostalog da vozilo treba da posjeduje radio sa ekranom osjetljivim na dodir, bežično povezivanje telefona, USB, kao i upozoravajući signal za nevezan pojas te indikator pritiska u gumama.

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba, kaže da ova nabavka jeste planirana ali da tehnička specifikacija vozila koja se nabavljaju sugerišu “da ugovorni organ tačno zna koje modele automobila želi nabaviti, a velika vjerovatnoća je i to da znaju i ko će biti ponuđač”.

“S jedne strane Vlada Republike Srpske se kreditno zadužuje kako bi održala finansijsku stabilnost, a s druge strane se stiče utisak da za javne institucije, ustanove i preduzeća u Republici Srpskoj nema krize, s obzirom na to da intenzivno rade na obnavljanju i širenju svojih voznih parkova”, naglašava Golubović.

Prema podacima Baze službenih automobila, institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.