Vijest

Podnesena žalba na odluku o oslobađanju Vladimira Špoljarića disciplinske odgovornosti

27. Aprila 2021.15:08
Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je žalbu na odluku Prvostepene komisije kojom je Vladimir Špoljarić, suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, oslobođen odgovornosti za neprimjereno ponašanje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Vladimir Špoljarić. Foto: Sud BiH

Iz Ureda disciplinskog tužioca je rečeno da odluku ne mogu komentarisati s obzirom da predmet nije okončan.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odbila je kao neosnovanu tužbu protiv Vladimira Špoljarića, suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, te ga oslobodila odgovornosti za neprimjereno ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Ured disciplinskog tužioca tereti Špoljarića da je od januara do kraja jula 2019. u kancelariju jedne uposlenice donio dvije šolje s njenom fotografijom, koja se nalazila na internet stranici Suda, i pisao poruke u njen rokovnik, dok je preko uposlenika na automobil druge uposlenice ostavio naljepnice “beba u autu” i na ključeve zakačio privjeske na kojima je pisalo “tražim momka”.

U martu ove godine, na disciplinskom ročištu, glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević je zatražila da Komisija utvrdi odgovornost za počinjeni prekršaj i izrekne Špoljariću odgovarajuću sankciju.

Protiv Špoljarića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti da je kontinuirano od decembra 2018. do polovine 2019. seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Albina Sorguč