Vijest

Istražna komisija pozvala predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžiju na saslušanje

27. Aprila 2021.16:53
Privremena istražna komisija Državnog parlamenta za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama odlučila je na današnjem zasjedanju nastaviti sa svjedočenjima predstavnika domaćeg pravosuđa i na narednu sjednicu pozvati predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halila Lagumdžiju.


Privremena istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama u BiH. Foto: BIRN BiH

Istražna komisija Predstavničkog doma je pozvala i predsjednika Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci Asmira Koričića i sudiju Igora Dabića, te predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta Jadranka Grčevića.

Dva svjedočenja se očekuju na narednoj sjednici 11. maja, kada će biti određen datum za druga svjedočenja.

Privremena istražna komisija je zaključila da sve zaprimljene predstavke građana, njih desetak, preda Uredu disciplinskog tužioca (UDT), sa zahtjevom za nadležno postupanje ili prosljeđivanje na nadležno postupanje instituciji za koju UDT zaključi nadležnost. Komisija je UDT-u dala rok od 30 dana da dostavi informacije o postupanju po svakoj predstavci.

Svi članovi Istražne komisije složili su se da članovi koji to žele mogu u roku od 30 dana predsjedavajućem poslati nacrte dijelova izvještaja, a on će u roku od 20 dana sve objediniti i vratiti nacrt izvještaja pred Istražnu komisiju.

Istražna komisija počela je sa radom u junu 2020. godine, a rok za sačinjavanje izvještaja je 30. juni 2021. godine. Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut je kazao kako nema razloga da se rok probije i da imaju dovoljno vremena za završetak izvještaja.

Irvin Pekmez