Suđenje

Prikazane poruke i e-mailovi o respiratorima Novalića, Hodžića i drugih

27. Aprila 2021.14:59
U nastavku ulaganja materijalne dokumentacije, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prezentovalo je komunikacije optuženih Fadila Novalića i Fikreta Hodžića, kao i drugih osoba u vezi s nabavkom respiratora.

Fikret Hodžić dolazi na Sud, arhiv. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je predstavilo kontakte vođene između 28. marta i 2. aprila 2020. godine o mogućnostima nabavke respiratora.

Među dokumentima je prijedlog ugovora od 2. aprila između firmi “F.H. Srebrena malina” i “Exo trade” iz Rijeke za kupovinu 100 komada respiratora tipa HC VE003 sa cijenom od 42.000 eura po komadu, što je ukupno 4.200.000 eura.

Tužilac Mirza Hukeljić je kazao da će biti pokazano kako je ova cijena ostala nepromijenjena, ali da je promijenjen predmet nabavke, odnosno tip respiratora.

Federalni premijer Novalić optužen je za zloupotrebu položaja prilikom uvoza respiratora sa suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinom Solakom, direktorom firme “F.H. Srebrena malina” Fikretom Hodžićem, kao i samom firmom, te federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Nakon prijedloga ugovora, kako je predstavilo Tužilaštvo, Hodžić je poslao e-mail FUCZ-u sa specifikacijom za respirator HC VE003. Nakon toga prikazan je dokument u kojem se navodi cijena po komadu od 90.000 KM za 100 respiratora, što čini 9.000.000, a uz PDV ukupna suma je 10.530.000 KM.

Na početku izvođenja materijalnih dokaza na ročištu, tužilac Hukeljić je rekao da će prezentovati komunikacije izuzete sa telefona i računara u Vladi Federacije s ciljem dokazivanja navoda o udruživanju radi činjenja krivičnog djela.

Predstavljena je komunikacija Hodžića i njegovog kontakta K.M. od 28. marta o mogućnostima nabavke respiratora, kao i maski. U kontaktima tog, kao i narednih dana, spominju se respiratori raznih marki, kao što su Yuwell, Shangrila, Prunus i Hypnos.

Prema predstavljenim dokazima, Hodžić je 29. marta poslao poruku Novaliću u kojoj je naveo: “Selam, gospodine Novaliću. Asim mi je rekao da vam se javim u vezi respiratora.”

U nastavku komunikacije, Novalić prosljeđuje Hodžiću svoju e-mail adresu, na koju mu Hodžić šalje specifikacije više respiratora. Tužilac Hukeljić je kazao da ovim kontaktima započinju pregovori Hodžića i Novalića.

Novalić je dobijeni e-mail, kako je prikazano, dan kasnije proslijedio na službenu adresu Ureda premijera, odakle je on upućen Zavodu za javno zdravstvo Federacije.

Prikazana je i poruka kojom Hodžić 31. marta Novalića obavještava o respiratorima, navodeći da ne zna koliko se dugo može garantovati za isporuku.

K.M. 31. marta i 1. aprila Hodžiću šalje informacije o raznim vrstama respiratora, količinama i cijeni. Tada K.M. navodi da postoje invazivni respiratori za kliničke slučajeve i neinvazivni, koji nisu pogodni za teže bolesnike. Respirator HC VE003 naveden je kao invazivni.

Odbrana Hodžića je insistirala da tužilac ne može navoditi da je K.M. slao poruke Fikretu Hodžiću, već osobi koja je u telefonu nazvana Fikret Hodžić, s obzirom da nisu predstavljena vještačenja i izvedeni dokazi o “screenshotovima” koje Tužilaštvo predstavlja.

Hodžić je, kako je predstavio tužilac, informacije koje je dobijao od K.M. prosljeđivao službenici u Uredu premijera Bahri Džaki, koja mu u jednom trenutku odgovara da su odustali od narudžbe. Međutim, ubrzo se nastavlja komunikacija.

Spominjući Fadila, Hodžić govori K.M. da je “težak kao tuč”, a K.M. mu govori da i njega ubiše njegovi, na šta Hodžić piše: “Neka tuku, isplatit će se.”

Tužilac Hukeljić prezentovao je odluku Federalnog štaba civilne zaštite kojom se odobrava FUCZ-u nabavka opreme za suzbijanje pandemije od naknada za zaštitu od nesreća u visini od 7.000.000 KM. Hukeljić je napomenuo da u ovoj odluci nije precizirano za koju opremu se izdvaja novac i da je za Milićević odluku potpisao Solak.

Prezentovano je i pismo namjere koju je Novalić potpisao u vezi sa nabavkom respiratora, a koje je, kako je Hodžiću rekao K.M., moralo biti poslano Kinezima.

Odbrane su i na današnjem ročištu prigovarale na način na koji Tužilaštvo ulaže dokaze, navodeći da su objašnjenja koja daje tužilac za završne riječi. Tužilac Hukeljić je kazao da mu se zbog stalnih prigovora branilaca gubi nit u izvođenju dokaza.

Sudija Džemila Begović je upozoravala tužioca da ne treba analizirati dokaze i dovoditi u vezu jedne s drugim, već samo reći na koje okolnosti ulažu konkretan dokaz, te da, kao što je “sto puta ponovila”, zaključke može iznijeti u završnoj riječi.

Tužilac Džermin Pašić je kazao da Tužilaštvo ima pravo da ulaže dokaze kako smatra da treba i da samo iznose tvrdnje iz optužnice, a da Odbrane mogu tvrditi suprotno. On se požalio da su im neke stvari uskraćene, na što je Begović rekla da to nije tačno i da su neki komentari pomalo drski. Upozorila je oba tužioca da je ne tjeraju da preduzima zakonske mjere.

Nastavak suđenja je 19. maja.

 

Marija Taušan