Vijest

Slučaj „Memić“: Tužilaštvo traži produženje pritvora Dupovcu i Mutapu

27. Aprila 2021.15:16
Državno tužilaštvo uputilo je Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog da za još tri mejseca produži pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima u okviru istrage o stradanju Dženana Memića.


Protesti nakon smrti Dženana Memića, arhiv. Foto: BIRN BiH

Produženje pritvora, kako je saopćeno iz Tužilaštva, predloženo je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti.

„Tužilaštvo BiH je proširilo istragu u ovom predmetu i nastavlja intenzivno provođenje istražnih radnji u narednom periodu“, naveli su u Tužilaštvu.

Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara, a iz Tužilaštva je tada saopšteno da se provode aktivnosti za “krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine”.

Sud BiH je nedavno odredio pritvor službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Josipu Bariću zbog organizovnog kriminala u vezi sa protivzakonitim posredovanjem i pomoći počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

Haris Rovčanin