Vijest

U ponedjeljak prikazivanje dokumentarnog filma BIRN-a BiH “Pod zemljom”: Dostojanstveno sjećanje

30. Aprila 2021.14:42
Dokumentarni film “Pod zemljom” autorice Džane Brkanić, bit će prikazan na Facebook i YouTube kanalu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u ponedjeljak, 3. maja, simbolično na 28. godišnjicu preseljenja olovskog doma zdravlja u objekat pod zemljom.


Film “Pod zemljom”, BIRN BiH 

“Pod zemljom” donosi priču o ratnoj bolnici u Olovu koja je izgrađena pod zemljom, jer je za vrijeme rata gradski dom zdravlja bio svakodnevno izložen granatiranju. Improvizirana bolnica pod zemljom mjesečno je primala više od 1.300 pacijenata u kojoj su ljekari, hirurškim operacijama i intervencijama, spasili na stotine života, dok su ratne akušerke na svijet donijele oko 500 beba. Film prati priču mladih ljudi koji su na svijet došli upravo u bolnici pod zemljom u Olovu tokom rata.

“Ujedno ovo je priča o vanljudskim naporima ljekara i medicinskog osoblja da u nehumanim uslovima spase na stotine života. Interesantan je podatak koliko je djece iz okoline Olova rođeno upravo tu, bez komplikacija, pod četiri metra zemlje, bez struje, ponekad i potrebnog osvjetljenja. Zato smo pronašli neke od njih koji danas ponosno koračaju kroz život, tvrdeći da im je rađanje u takvim uslovima zapravo vodilja ‘da oni sve mogu’”, kaže Džana Brkanić, zamjenica urednika BIRN-a BiH i autorica filma i dodaje da je ujedno poruka filma izboriti se u najtežim uslovima, biti najbolji i u najtežim vremenima.

Brkanić govori da je film i svojevrsna oda kolegama i kolegicama novinarima koji su omogućavali da ono što je Olovo doživjelo u ratu dospije u javnost i koji su za film omogućili autentične arhivske snimke.

“Značajan je i iz razloga što jedan takav objekat danas propada nažalost, obuzeo ga je rub vremena, a postojala je intencija da bude mjesto muzeja, edukacije mladih generacija i nadam se da će to i postati”, govori Brkanić i zahvaljuje svima koji su dali doprinos ovom dokumentarnom filmu, dodajući da joj je i samo Olovo zauvijek urezano u srce.

BIRN BiH će film prikazati simbolično na dan preseljenja Doma zdravlja Olovo koje se desilo 3. na 4. maj 1993. godine.

Jedna od učesnica u filmu Amira Milunić, koja je tokom rata radila kao reporterka, kazala je da joj je drago što će svi moći pogledati film na ovaj značajan datum za Olovo i ratnu bolnicu. Dodala je da je film BIRN-a BiH ujedno i trajna obaveza nadležnih da ne zaborave na obećanje za njenu rekonstrukciju.

“Učešće u filmu za mene je značilo doprinos kulturi sjećanja. Nažalost još uvijek ništa nije urađeno, ali imamo obećanje nadležnih da će se raditi na rekonstrukciji ratne bolnice kakva je bila. Simbolično prikazivanje filma na datum kada je bolnica preseljena je značajno iz više razloga pogotovo za sve one koji su tu radili, medicinske radnike, a zatim i ranjene borce i sve druge koji su trebali ljekarsku pomoć”, kaže Milunić.

Režiju filma potpisuje Džana Brkanić, produkciju Denis Džidić, a urednik je Semir Mujkić. Direktor fotografije na filmu je Amel Đikoli uz podršku snimatelja Farisa Dobrače, Jasmina Jatića i Maria Iličića. Ton potpisuju Samir Hrković i Adis Baždarević, muziku Adnan Mušanović i Elma Selimović, a autor pjesme korištene u filmu je Mujo Hodžić.

Hodžić kaže da je učešće u filmu probudilo emocije i uspomene, te potcrtao važnost jednog ovakvog objekta.

“Obrnuto toj važnosti je ono što ste snimili na samoj lokaciji. Trebalo bi da buduće generacije imaju više sluha za prošlost i da imamo dostojanstvene uspomene”, rekao je ljekar ratne bolnice.

Film je doživio premijeru prošle godine u augustu, na Sarajevo Film Festivalu (SFF) u okviru programa BH Film. Bit će objavljen na Facebook stranici detektor.ba i YouTube kanalu BIRN-a BiH u ponedjeljak u 20 časova.