Vijest

Naredne sedmice završne riječi na obnovljenom suđenju za zločine na području općine Hadžići

30. Aprila 2021.14:01
U Državnom sudu je u četvrtak, 6. maja, planirano iznošenje završne riječi na obnovljenom suđenju sedmorici optuženih za zločine počinjene na području općine Hadžići.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Završne riječi bit će iznesene na obnovljenom suđenju protiv Nezira Kazića, bivšeg komandanta Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Fadila Čovića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima, Bećira Hujića kao upravnika “Silosa” i zamjenika upravnika Halida Čovića, komandira policije u Pazariću Mirsada Šabića, bivšeg upravnika u kasarni “Krupa” Šerifa Mešanovića i nekadašnjeg stražara Nermina Kalembera.

Prvostepenom presudom iz jula 2018. sedmorica optuženih su osuđeni na ukupno 50 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, objektima na području općine Hadžići, ali je Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo žalbe Odbrane te odredilo novo suđenje.

S njima je bio optužen i Mustafa Đelilović, koji je preminuo.

Na suđenje Marku Pandži i Nerminu Aleševiću, akterima afere “Potkivanje” optuženim za primanje, odnosno davanje dara i drugih oblika koristi, iduće sedmice je planirano saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva BiH.

Optužnica tereti Pandžu u svojstvu istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da je zahtijevao novac za sebe da bi kao posrednik uticao na Milana Tegeltiju, nekadašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), da iskoristi svoju funkciju i vrši pritisak na nekadašnju glavnu tužiteljicu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalidu Burzić da utiče na postupajućeg tužioca da uzme u rad predmet za koji je bio zainteresovan Alešević.

 

Haris Rovčanin