Vijest

Početkom juna konačna presuda Ratku Mladiću

30. Aprila 2021.14:24
Konačna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), bit će izrečena 8. juna ove godine, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Ratko Mladić. Foto: MMKS

Presudu, koja je zakazana za utorak, 8. juna, u 15:00 sati, donijet će sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U augustu 2020. godine iznesene su žalbe na presudu. Odbrana je tada zatražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, dok je Tužilaštvo zatražilo da se on proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.

Iznošenje žalbi održano je nakon dva ranija odgađanja – prvo odgađanje je bilo zbog Mladićeve operacije, a drugo zbog koronavirusa jer je bio otežan dolazak nekih sudija u Haag, kako je obrazloženo ranije, kao i zbog činjenice da Mladić zbog svog zdravstvenog stanja i životne dobi spada u “rizičnu grupu”.

Suđenje Mladiću počelo je 2012. godine.

U februaru ove godine, predsjednik MMKS-a Carmel Agius imenovao je novog sudiju Mustaphu El Baaja u Žalbeno vijeće koje će donijeti konačnu presudu, a nakon što je jedan od članova Vijeća preminuo.

Ranije je izricanje presude Mladiću bilo najavljivano za maj ove godine, kao i presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

 

Lamija Grebo