Vijest

Ustavni sud odbio apelaciju Mirsada Menzilovića, osuđenog za silovanje u Sarajevu

4. Maja 2021.09:30
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zaključio da nije prekršeno pravo na pravičnu odbranu Mirsada Menzilovića, osuđenog na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1993. u Sarajevu, te odbio njegovu apelaciju kao neosnovanu.

This post is also available in: English

Ustavni sud. Foto: Ustavni sud BiH

Menzilović je u augustu 2019. podnio apelaciju na presude Državnog suda iz 2018. i 2019. godine.

U odluci je Ustavni sud zaključio da ne postoji povreda prava na pravično suđenje budući da su redovni sudovi za svoje odluke dali detaljno, jasno i argumentirano obrazloženje u pogledu izvedenih dokaza i njihove pravne valjanosti i zato što ocjena izvedenih dokaza ni u jednom dijelu ne izgleda proizvoljna ili neprihvatljiva sama po sebi.

Ustavni sud je pojasnio da nema elemenata koji bi ukazali na to da je dokazni postupak zloupotrijebljen na Menzilovićevu štetu, niti da je sud proizvoljno primijenio bilo koju odredbu procesnog prava u donošenju odluke.

Apelaciono vijeće Državnog suda je u julu 2019., nakon obnovljenog suđenja, proglasilo nekadašnje pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Menzilovića i Samira Kešmera krivim za silovanje počinjeno 1993. godine nad zaštićenom svjedokinjom “A”, koja je u to vrijeme bila maloljetna.

Presudom je Kešmeru i Menziloviću naređeno da svjedokinji “A” na ime nematerijalne štete isplate ukupno 30.000 konvertibilnih maraka (KM).

Suđenje Kešmeru i Menziloviću je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su osuđeni na po pet godina zatvora zbog ovog djela.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena u julu 2018., na šest godina je osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bjekstva.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

Lamija Grebo


This post is also available in: English