Vijest

Odbijena apelacija Kahre Vejzovića osuđenog za zločine u Kladnju

5. Maja 2021.10:58
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Kahre Vejzovića, osuđenog na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenog na području Kladnja, zaključivši da nije došlo do kršenja njegovog prava na pravično suđenje.

Kahro Vejzović (lijevo) Foto: BIRN BiH

Trećestepeno vijeće Državnog suda je u jesen 2019. godine donijelo presudu kojom je Vejzović, nekadašnji pripadnik Policijske stanice Stupari kod Kladnja, osuđen na četiri godine zatvora.

Na ovu presudu Vejzović je uložio apelaciju Ustavnom sudu u decembru 2019. godine smatravši da mu je prekršeno pravo na pravično suđenje, kao i pravo na efektivni pravni lijek.

Prema odluci Ustavnog suda, Vejzović je u svojoj apelaciji naveo, između ostalog, da je zaključak o njegovoj krivici zasnovan na pojedinačnim iskazima oštećenih, “koji su bili i jedini svjedoci (jedini dokazi) koje je Sud cijenio”.

“Ustavni sud zapaža da iz obrazloženja osporene trećestepene presude proizilazi da je zaključak o apelantovoj krivici u pogledu svake od radnji za koju je oglašen krivim u prvom redu zasnovan na iskazu svjedoka-oštećenog prema kom je apelant konkretnu radnju i preduzeo”, pojasnio je Ustavni sud.

U svojoj odluci Ustavni sud je u konačnici zaključio da nije došlo do kršenja Vejzovićevog prava na pravično suđenje, niti prava na efektivni pravi lijek, naglasivši da se žalio se na drugostepenu presudu.

Vejzović je ranijom sudskom odlukom proglašen krivim da je u periodu od juna do septembra 1992. mučio zarobljene srpske civile u Stuparima udarajući ih po svim dijelovima tijela.

Prvostepenom presudom je u augustu 2018. oslobođen krivice po 14 tačaka optužnice da je, kao pripadnik policije, u periodu od juna do septembra 1992. mučio zarobljene srpske civile u Stuparima.

Apelaciono vijeće je potom djelimično uvažilo žalbu Tužilaštva te naložilo novo suđenje po sedam tačaka optužnice, dok je u odnosu na preostalih sedam potvrđena oslobađajuća presuda.

Presudom Apelacionog vijeća u maju 2019. godine proglašen je krivim i osuđen na šest godina zatvora, a Trećestepeno vijeće je nakon toga djelimično uvažilo žalbu Odbrane te Vejzoviću smanjilo kaznu za dvije godine, te je u konačnici osuđen na četiri godine zatvora.

Vejzoviću se prvobitno sudilo sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem, Nedžadom Hodžićem i Osmanom Gogićem, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

 

Lamija Grebo