Vijest

OSCE i EU u BiH: Procesuiranje predmeta organizovanog kriminala i korupcije na nezavidnom nivou

2. Jula 2021.16:53
Misija OSCE-a i Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini predstavile su trogodišnji projekat “Pružanje podrške efikasnijem provođenju pravde u predmetima korupcije i organizovanog kriminala u Zapadnom Balkanu kroz praćenje sudskih postupaka”, koji će služiti kao mehanizam za praćenje realizacije preporuka EU za procesuiranje ovih predmeta.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Izvor: BIRN BiH

Kroz ovaj projekat će se pratiti predmeti visoke i srednje korupcije i organizovanog kriminala koji se procesuiraju pred sudovima u cijeloj BiH, a službenici za praćenje predmeta će biti raspoređeni u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, objasnila je Meagan Smith-Hrle, projektna službenica Misije OSCE-a u BiH.

“Strategija identifikuje jačanje vladavine prava kao jedan od ključnih uslova za ispunjenje kriterija za pridruživanje u EU, poziva vlade da bez kompromisa iskorijene korupciju i da osiguraju nezavisnost, kvalitet i efikasnost u smislu ‘hvatanja u koštac’ s korupcijom i organizovanim kriminalom”, kazala je Smith-Hrle.

Na ovom projektu kriteriji za praćenje predmeta srednje i visoke korupcije i organizovanog kriminala se odnose na status optuženog, težinu kažnjivog postupanja i značajnost medijske pažnje.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, istakao je značaj uloge novinara i organizacija civilnog društva govoreći da je proces transparentnosti u njihovoj ulozi i da su oni ti koji ostavljaju manje prostora kriminalu.

On poziva pravosuđe da pokaže konkretne i opipljive rezultate i uspostavljanje mjerljivog učinka u smislu povećanja istraga, optužnica i konačnih presuda, a što se ne dešava u predmetima visoke korupcije, kazao je Sattler.

“Što se tiče vladavine prava i borbe protiv korupcije, ovo je alfa i omega za pristup u EU, trebamo vidjeti Priebeov izvještaj i izvještaj za BiH, zbog toga razočaravajuće je da skoro ništa nije učinjeno ili skoro malo u proteklom periodu kada govorimo o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je Sattler.

On je kazao da je Priebeov izvještaj konstatovao nedostatak posvećenosti nosilaca pravosudnih funkcija i da su se kod mnogih predmeta uvidjele “neobjašnjive profesionalne greške”, što je ocijenio zabrinjavajućim zbog nepostojanja odgovornosti za takve greške.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je pisala ranije o Priebeovom izvještaju, u kojem se, između ostalog, zaključuje da se pravosudni sistem u BiH ne uspijeva izboriti protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, a da niti jedna od četiri postojeće pravosudne nadležnosti ne funkcionišu adekvatno.

Dmitry Iordanidi, zamjenik šefice Misije OSCE-a u BiH, rekao je da je Misija ocijenila kako je odgovor pravosuđa u BiH na korupciju neadekvatan, što se naročito odnosi na procesuiranje predmeta protiv počinilaca visokog i srednjeg ranga.

On je kazao da će u BiH projekat služiti kao mehanizam za praćenje realizacije izdatih preporuka EU u vezi s procesuiranjem predmeta organizovanog kriminala i korupcije, zbog čega se nada da će ovim projektom pomoći jačanju rada pravosuđa na predmetima ove vrste.

“Vladavina zakona znači da mogu odgovarati za svoje postupanje u pravičnom postupku. Vladavina prava znači da kriminalne veze mogu biti razbijene, a njihova dobit oduzeta. Vladavina zakona znači da počinioci visoke korupcije i organizovanog kriminala neće prolaziti nekažnjivo”, rekao je Iordanidi.

On je istakao kako je Misija spremna da podrži nezavisno pravosuđe sposobno da se nosi s najtežim predmetima korupcije i organizovanog kriminala, pozivajući građane, organizacije civilnog društva i novinare da učine isto.

 

 

 

Azra Husarić Omerović