Vijest

Pronađeni posmrtni ostaci na Kameničkom brdu

2. Jula 2021.16:05
Na lokalitetu Kameničko brdo (općina Bratunac) danas su pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve za koju se pretpostavlja da je 1995. godine nastradala na ovom području, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Ekshumacija Kameničko brdo Foto: Tužilaštvo BiH

Glasnogovornica INO-a Emza Fazlić kaže da vrlo oskudni posmrtni ostaci nisu bili zakopani i pronađeni su na površini mikrolokacije šume Bijela.

“Nakon što su ekshumirani spomenuti posmrtni ostaci, odnosno teren je asaniran, oni su odvezeni u komemorativni centar u Tuzli gdje će se izuzeti koštani uzorci radi DNK analize kako bi se utvrdio identitet ove žrtve”, kaže Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, ekshumaciji su prisustvovali istražitelj Odjela za ratne zločine Tužilaštva, koji je po nalogu postupajućeg tužitelja koordinirao aktivnosti i realiziranje procesa ekshumacije po naredbi Suda BiH, ljekar patolog sudske medicine, predstavnici INO-a BiH, potrebni radnici, kao i pripadnici policijske stanice Bratunac.

Lamija Grebo