Vijest

Opšte curenje informacija o prijavi protiv Ranka Debevca

2. Jula 2021.15:46
Na glavnoj raspravi pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), tužiteljica Vedrana Mijović ispričala je kako joj je tuženi predsjednik Državnog suda Ranko Debevec slao poruke kada je pokrenula postupak po prijavi protiv njega i kako je znao koje je provjere tražila.


Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Na prijedlog Odbrane, saslušane su sudije Suda Bosne i Hercegovine Minka Kreho i Davorin Jukić, koji su ispričali kako im je Mijović rekla za prijavu protiv Debevca, te kako su oni to njemu kasnije prenijeli.

Tužiteljica Mijović je rekla da je u martu 2020. zadužila predmet po anonimnoj prijavi protiv Debevca, koja se, između ostalog, odnosila na određene koruptivne radnje.

Mijović, koja je navela da je šef Odsjeka za korupciju u Tužilaštvu BiH, kazala je da je u junu uzela u rad predmet i da je zatražila određene provjere. Rekla je da su u međuvremenu stigle još dvije prijave, da su mediji “eksplodirali”, te da su se neke kolege interesovale da li radi na tom slučaju.

Mijović je kazala da poznaje Debevca od 2013., kada je počela da radi u Tužilaštvu BiH, kao i da su članovi Komisije za polaganje pravosudnog ispita na nivou Federacije. Njihov odnos okarakterisala je kao kolegijalan.

Ona je rekla da je 11. juna zatražila od VSTV-a uvid u CMS nalog i personalni dosije Debevca, a da joj je on isti dan poslao poruku s pitanjem zašto vrši uvid. Dodala je da je zvao na telefon, ali da se nije javila.

Mijović je navela da joj je Debevec 25. juna ponovo poslao poruku pitajući je zašto istražuje nedužne žene, zašto ne traži dozvolu Suda, zašto traži dosije “Mercedes” od MUP-a Kantona Sarajevo, koji se, kako je objasnila, spominje u prijavi kao poklon Debevcu za određenu uslugu. Dodala je da je u poruci stajalo i da pozdravi Gordanu.

Ona je kazala da je odštampala ove poruke i da je o tome obavijestila glavnu tužiteljicu, a u septembru i disciplinskog tužioca. Na pitanje zbog čega je čekala tri mjeseca, Mijović je odgovorila da ima jako puno predmeta u radu.

Zastupnica Debevca Vasvija Vidović pitala je tužiteljicu kako su mediji saznali za anonimnu prijavu, na šta je Mijović rekla da je prijava bila naslovljena na Tužilaštvo BiH, disciplinskog tužioca, Ambasadu SAD-a i još neke druge, kao i na Evropsku komisiju.

Vidović je tužiteljicu pitala kako je Radio televizija Republike Srpske objavila njenu prijavu disciplinskom tužiocu isti dan kad je podnijela, a na kojoj je potpis Mijović bez pečata Tužilaštva. Mijović je odgovorila da ne zna, negirajući da je učestvovala u tome.

Upitana da li je podigla optužnicu u tom “jednostavnom” predmetu ili utvrdila neke nezakonitosti, Mijović je navela da još radi provjere.

Kazala je da poruke Debevca nije doživjela kao uvredu niti se osjećala ugroženo. Objasnila je da je prijavu podnijela za poruke u kojima joj se Debevec direktno obratio, a ne za dio kada joj je preko kolega poručivao da prestane istraživati jer će snositi posljedice.

U toku rasprave koja pitanja mogu biti postavljana svjedokinji, zastupnica Debevca Senka Nožica je kazala da Odbrana tvrdi da je on reagovao na nezakonitosti postupanja protiv njega za nešto od čega na kraju ništa nije bilo.

Sudija Minka Kreho rekla je da je član Komisije za polaganje pravosudnog ispita s Debevcom i Mijović. Ispričala je kako joj je Mijović na jednoj od pauza kazala da je dobila prijavu protiv Debevca i da će ispitati sve tačke. Kreho je rekla da je shvatila da nije u pitanju nešto ozbiljno.

Kreho je kazala da se spominje i špansko državljanstvo i da je upitala Mijović koje je to krivično djelo, a da je ona slegnula ramenima.

“Rekla je: ‘Najbolje bi bilo da njih dvoje sjednu i to popeglaju’”, prisjetila se Kreho.

Dodala je da je Mijović rekla da joj je neprijatno što je dobila tu prijavu jer poznaje Debevca. Kazala je da je prošlo oko mjesec i da je Debevcu rekla za prijavu, a da se on nasmijao i odmahnuo rukom.

Davorin Jukić prisjetio se razgovora sa Mijović u vezi sa pripremama za seminar, kada mu je usput rekla da ima prijava protiv predsjednika Suda. Kazao je da je pitao je li šta ozbiljno, jer, kako je naveo, anonimne prijave stižu protiv mnogih u Sudu. Rekao je da mu neće ništa govoriti da ga ne bi sekirao.

Jukić je kazao da mu je Mijović druge prilike rekla da je stigla još jedna prijava i da je tada to prenio Debevcu. Prema njegovim riječima, Debevec nije bio uznemiren zbog informacije.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) je tužbu protiv predsjednika Suda BiH podnio zbog namjernog davanja obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto ili drugim pitanjima u nadležnosti Vijeća. Na teret mu je stavljeno da je davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu.

Debevec se, prema tužbi, u decembru 2020. godine sastao sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak. Na teret mu je stavljeno i da je uputio neprimjeren komentar tužiteljici Vedrani Mijović. U oba slučaja, prema tužbi, došlo je do kršenja kodeksa sudijske etike.

Disciplinski tužilac je u materijalne dokaze uložio snimak od 14. decembra 2020. na kojem se vidi ulazak Debevca i Mehemedagića u jednu zgradu, kao i izlazak nakon više od dva sata. Uložena je i informacija u vezi sa nekretninama tuženog u Španiji.

Zastupnica Vidović je kazala da je snimak nezakonit, jer na ulazu u zgradu nema upozorenja o snimanju, kao i da njihov susret nije bio u vezi sa krivičnim postupkom.

U skladu sa ranijom odlukom Disciplinske komisije, javnost je bila isključena sa saslušanja dva svjedoka Odbrane i prezentovanja preostale materijalne dokumentacije, koja se odnose na pitanja imovine i privatnog života.

Marija Taušan