Vijesti


Live blog: Prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću 30. Juna 2021. Live blog Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas će izreći prvostepenu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
MMKS danas izriče presudu Stanišiću i Simatoviću 30. Juna 2021. Vijest Presudom u ponovljenom suđenju bivšim funkcionerima Državne bezbjednosti (DB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću mogla bi se utvrditi uloga koju je Srbija imala u kontrolisanju boraca u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Bh. dokumentarac o besmislu rata kroz oči vojnika osvojio dvije nagrade 29. Juna 2021. Vijest “Testament jednom vremenu”, dokumentarni film o ratnim veteranima tri vojske tokom rata u Bosni i Hercegovini koji danas rade na promociji mira, u posljednje tri sedmice osvojio je dvije nagrade na festivalima u svijetu.
Jovica Stanišić i Franko Simatović stigli u haški pritvor 29. Juna 2021. Vijest Nekadašnji šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije kojima će sutra biti izrečena presuda pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) Jovica Stanišić i Franko Simatović stigli su u pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
U okolini Hadžića ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 28. Juna 2021. Vijest Na lokalitetu Drozgometva u općini Hadžići pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe za koju se pretpostavlja da je žrtva proteklog rata, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
ForumZFD i TRIAL International pozvali na usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida 28. Juna 2021. Vijest Organizacije forumZFD i TRIAL International objavile su video o potrebi zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina te pozvale na njegovo usvajanje, navodi se u zajedničkom saopćenju.
Tužilaštvo BiH još nije provelo obaveze o zaštiti tajnih podataka 28. Juna 2021. Vijest Svjedok glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić, u postupku koji se vodi protiv nje pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), izjavio je da samo dvije pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini imaju certifikat u vezi sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka.
U Donjem Vakufu ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe 28. Juna 2021. Vijest Na lokalitetu Rujanci (općina Donji Vakuf) pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
aleksic Treći početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta planiran 6. jula 28. Juna 2021. Vijest Početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada, ponovo je, odnosno po treći put, zakazan za 6. juli, potvrđeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sud BiH ukinuo pritvor Višnji Aćimović, optuženoj za zločine u Vlasenici 28. Juna 2021. Vijest Državni sud ukinuo je mjeru pritvora Višnji Aćimović, optuženoj za ubistva u Vlasenici, nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine informisalo ovaj sud o preuzimanju kaznenog gonjenja Aćimović.