Vijest

Izložba fotografija “Duša Srebrenice” od sutra u Beogradu

2. Jula 2021.17:43
Izložba “Duša Srebrenice” sarajevskog autora i nagrađivanog fotografa Midhata Poturovića od sutra će biti postavljena u Beogradu.


“Duša Srebrenice” Foto: Midhat Poturović. 

Izložba govori o Srebrenici i, kako kaže autor, donosi nadu u bolje razumijevanje šta se dešavalo tokom rata, ali i ukazuje na važnost odricanja od politike prošlosti i onih koji su u nečije ime ili ime jednog naroda činili ratne zločine.

Poturović kaže da su sve fotografije nastale u poslijeratnom periodu, jer pripada generaciji onih koji su tokom rata bili djeca.

Izložba je sačinjena od 18 crno-bijelih fotografija velikog formata, a svaka fotografija treba da bude afirmativna i komunikativna, dok dio izložbe čini i kratki video o fotografiji srebreničke majke Hatidže Mehmedović koja je više od dvije decenije provela boreći se za istinu.

“Njeno srce je prestalo kucati u julu 2018. godine. Ostala je upamćena kao heroina koja se borila do posljednjeg daha, kao simbol svih majki Srebrenice”, objašnjava Poturović.

On ističe da mu je neizmjerno drago što je njegov rad o Srebrenici prepoznat baš od ljudi u Srbiji i što će ove godine biti izložen u Beogradu.

“Nekada nisam ni mogao zamisliti da ću kao neko ko je djetinjstvo proveo pod granatama u opkoljenom Sarajevu, poslije toliko godina raditi izložbu o Srebrenici, u glavnom gradu Srbije, u Beogradu. Osjećam zahvalnost svim tim ljudima koji se svim snagama trude da izgrade jednu divnu zemlju, Srbiju punu empatije, drugačiju od one iz 90-ih. Ova izložba upravo zbog toga ima poseban značaj”, kaže on.

Za njega je bitno da mlađe generacije tragaju za istinom, pričaju o ovoj temi kako se ovakve stvari ne bi ponovile budućim generacijama.

“Vjerujem da će ova izložba doprinijeti boljem razumijevanju, ukazati zašto je važno da se odreknemo jedne politike prošlosti i onih koji su u nečije ime, ili ime jednog naroda radili ratne zločine, sve pod plaštom lažnog patriotizma i suludog nacionalizma zasnovanog na sitnim ličnim interesima zbog kojeg zemlje Jugoistočne Europe već decenijama jako sporo napreduju u svakom segmentu društva”, ističe Poturović.

Serijal fotografija “Duša Srebrenice”, dobitnik je fotografskog priznanja “Hrvoje Polan”, pokrenutog od magazina Grain, uz podršku Inicijative mladih za ljudska prava Srbija i njemačke nevladine organizacije forumZFD kancelarija Beograd, sa ciljem prepoznavanja i podrške autorskoj angažovanoj fotografiji i njenom doprinosu razvoju kulture sjećanja na prostorima bivše Jugoslavije.

Poturovićevi radovi su osim Bosne i Hercegovine bili izloženi u Americi, Albaniji, Argentini, Demokratskoj Republici Kongo, Hrvatskoj, Italiji, Kolumbiji, Mađarskoj, Španiji, Srbiji i Turskoj. Dobitnik je više prestižnih fotografskih priznanja od kojih se mogu izdvojiti: International Photography Awards (IPA), Pictures of the Year International (POYi), Balkan Photo Award, Swedish Picture of the Year, UNICEF, BETA fotografija godine, Fokus Award i Fotografija godine u Bosni i Hercegovini.

Izložba će u Endžio HABu biti otvorena do 13. jula, svakog dana od 13 do 19 sati.