Vijest

Slučaj “Memić”: Ukinut pritvor Alisi Ramić

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Alisi (rođenoj Mutap) Ramić, osumnjičenoj za organizovani kriminal, potvrdila je to za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njena advokatica Nina Kisić.

Protesti nakon smrti Dženana Memića, arhiv. Foto: BIRN BiH

„Alisi Ramić je ukinut pritvor“, kazala je advokatica Kisić, dodavši da je ona bila na pritvoru nepunih mjesec dana.

Jučer na ročištu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da se za još 15 dana produži pritvor Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođena Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, dok se ne dobije informacija od Državnog suda o nedavno podignutoj optužnici.

Postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao kako je Tužilaštvo okončalo istragu protiv navedenih osoba, podiglo optužnicu i prikupilo dokaze koje će u narednih 15 dana Sud BiH razmotriti.

“Produženje pritvora opravdava očitovanje o optužnici. Radi se o složenom predmetu u kojem su umiješani policijski službenici. Vidjet ćete, iz dokaza, da je Mutap vodio dnevnik, da se raspitivao, prikupljao materijal i pripremao ostale za radnje koje slijede”, rekao je Hasanspahić jučer na ročištu.

Hasanspahić tvrdi da Alisa Ramić nije imala potres mozga kao preduslov za amneziju koju kaže da ima, a koja se veže za vrijeme nastupanja smrti Dženana Memića.

Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović se nepotvrđenom optužnicom terete da su od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine, u Velikoj Aleji na području općine Ilidža, zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Kako se navodi u ranijem saopćenju, usljed tih povreda, Memić je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

Emina Dizdarević Tahmiščija