Vijest

Svjedok Odbrane inspektora Grujića govorio o Vidićevoj ličnosti

16. Jula 2021.16:39
U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka kome se sudi za krivično djelo primanje mita, svjedok Odbrane je svjedočio o ličnosti Branislava Vidića koji je u saradnji sa Tužilaštvom snimio predaju novca optuženom.
Nenad Grujić. Foto: Ognjen Matavulj

Svjedok Radivoj Palačković svjedočio je o svom odnosu sa Branislavom Vidićem koji je u saradnji sa Tužilaštvom snimio predaju novca inspektoru Grujiću.

Palačković je, odgovarajući na pitanja optuženog Nenada Grujića, rekao da je Vidić ranije varao ljude, lažno se predstavljajući, a da je od njegovog zeta uzeo novac kako bi ga zaposlio u Srednjoškolski dom u Banjaluci.

“Vidić je uzeo 5.000 maraka od njega da ga zaposli u Dom i kada nije htio izvršiti neka njegova naređenja oko nekih naloga dao mu je otkaz za mjesec dana”, kazao je svjedok Palačković.

Tužilac Republičkog javnog tužilaštva RS-a Goran Glamočanin prigovorio je iskazu ovog svjedoka “kao neobjektivnom”.

“Očigledno je da je svjedok predložen da bi Odbrana dovela u pitanje kredibilitet svjedoka Vidić Branislava, a da svjedok nema direktne veze sa ovim slučajem”, rekao je Tužilac Goran Glamočanin.

Nenad Grujić, inspektor banjalučke Policijske uprave, optužnicom se tereti da je zahtijevao i uzeo mito od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u ovom gradu, nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu “koji će lakše pasti na Tužilaštvu”. Uz Grujića je optužnicom bila obuhvaćena i inspektorka Jelena Florijan, koja je nakon priznanja krivice osuđena na godinu dana zatvora.

Adriana Banika, zaposlena kao pravnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u Odjeljenju za privredni kriminalitet Policijske uprave Banjaluka, svjedočila je da je u februaru 2018. godine raspoređena u istražni tim zajedno sa Nenadom Grujićem umjesto Jelene Florijan. Ona je kazala da je od Florijan zadužila dva nezapočeta predmeta, a da nije imala kontakta niti saznanja o predmetu “Vidić”.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. oktobar, kada Odbrana Nenada Grujića planira da sasluša još dva svjedoka.

*U ovom tekstu izmjenjeno je ime Radmilo Palačković u Radivoj Palačković.

 

Vladimir Kovačević