Vijesti


Rade Macura negirao krivicu za zločin u Gradišci 23. Jula 2021. Suđenje Rade Macura se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za zločin nad civilnim stanovništvom počinjen na području Gradiške u ljeto 1992. godine.
Zoran Tegeltija kažnjen sa 500 KM zbog nepostupanja po rješenju Općinskog suda u Sarajevu 23. Jula 2021. Vijest Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine započet je proces po naredbi Općinskog suda u Sarajevu za rješavanje radnopravnog pitanja za osobe koje su zbog promjene nadležnosti državnih institucija poslije rata ostale bez posla, a nakon izrečene novčane kazne Zoranu Tegeltiji zbog ranijeg nepostupanja po sudskoj odluci.
Inzko nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida 23. Jula 2021. Vijest Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo je izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kupuje limuzinu od 73.000 maraka 23. Jula 2021. Vijest Grad Istočno Sarajevo objavio je tender za nabavku putničkog motornog vozila putem finansijskog lizinga, u vrijednosti od 73.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. Gradonačelnik Ljubiša Ćosić navodi da je postojeće vozilo koje ima na raspolaganju staro šest godina i da je u jako lošem stanju, a da im je potrebno vozilo koje odgovara vrstama puteva u gradu Istočno Sarajevo i samoj Bosni i Hercegovini.
Počelo suđenje za neovlašteni promet oružja i vojne opreme u Njemačku 22. Jula 2021. Vijest Čitanjem optužnice te uvodnim izlaganjima Državnog tužilaštva i Odbrane, počelo je suđenje Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, optuženima za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz Bosne i Hercegovine za Njemačku.
Apelacioni sud u Beogradu za devet godina smanjio kaznu Kezunoviću za zločine u Tesliću 22. Jula 2021. Vijest Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kaznu Radomiru Kezunoviću, te ga je za ratni zločin počinjen 1992. na području Teslića u konačnici osudio na pet godina zatvora.
Imenovanje Koordinacijskog tima za povratak bh. državljana iz Sirije i Iraka sutra na sjednici Vijeća ministara 21. Jula 2021. Vijest Po prijedlogu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, sutra, 22. jula, na sjednici Vijeća ministara će se naći Prijedlog odluke o imenovanju Koordinacijskog tima koji bi trebao osigurati uvjete za povratak bosanskohercegovačkih državljana iz Sirije i Iraka.
Objavljen Zaključni izvještaj o stradanju svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine 21. Jula 2021. Vijest Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine objavljen je na internet stranici komisije koju je 2019. formirala Vlada Republike Srpske. U izvještaju se navodi da Srebrenica ne bi pala brzo da su je branili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine, kao i da je maksimalan broj osoba koje su mogle biti sahranjene u primarnim grobnicama na ovom području oko 3.700.
Mutap i ostali: Potvrđena optužnica zbog sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića 21. Jula 2021. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić, te Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića zbog organiziranog kriminala u vezi s prikrivanjem dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić.
Započela ekshumacija na području Bugojna 21. Jula 2021. Vijest Na lokalitetu Tvrdulja na području Rostova (općina Bugojno) danas je započela ekshumacija u potrazi za posmrtnim ostacima 12 osoba hrvatske nacionalnosti sa ovog područja za kojima se još uvijek traga, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).