Suđenje

Svjedok ispričao kako je saznao da je maćeha odvela Jahju Vukovića u Siriju

15. Jula 2021.17:42
Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je saznao da je optuženi Jahja Vuković odveden u Tursku a potom u Siriju.

sudnica Suda BiH
Sud BiH. Foto: Sud BiH

Ibro Vuković je kazao da je optuženi sin njegovog brata, koji je živio u Njemačkoj sa drugom suprugom. On je rekao da je nakon razvoda roditelja Vuković živio kod nane i djeda, nakon čije smrti 2010. odlazi kod oca u Njemačku.

Svjedok je kazao da je 2013. saznao od snahe da mu je brat otišao za Siriju. Naredne godine, kako je dodao, saznaje da je maćeha odvela Jahju i drugu djecu u Tursku. Naveo je da je optuženi tada imao 15 godina.

Kazao je da je od njenih roditelja saznao da su iz Turske otišli za Siriju. Snaha mu je kasnije javila da mu je brat poginuo.

Vuković je naveo da ga je optuženi kontaktirao 2018. godine i pitao ga kako bi mogao da se vrati. Svjedok, koji radi u policiji, kazao je da se obratio Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji i da su mu oni rekli da je najvažnije da dođe do Turske.

Ispričao je da se s Vukovićem čuo i 2019. u vezi povratka, a da mu se 2020. javio iz Turske zbog problema sa papirima. Svjedok je rekao da je poslao novac kako bi riješio te probleme i da se Vuković potom vratio avionom u Sarajevu, kada je i uhapšen.

Na pitanja branioca Senada Dupovca, Vuković je rekao da nije primijetio radikalno ponašanje kod optuženog kao ni da se družio sa takvim ljudima, navodeći da je bio dijete. Tužiocu Senadu Osmiću rekao je da mu nije poznato s kim su se brat i bratić družili u Njemačkoj.

Vukovića optužnica tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama jedinice “Al-Nusra Front”, koja je proglašena terorističkom organizacijom. Prema optužnici, Vuković je pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima.

Na poziv Tužilaštva saslušan je vještak Irhad Kos iz Državne agencije za istrage i zaštitu, koji je ispričao kako je obavio vještačenje određenog telefona.

U sudnici je prikazan veći broj kratkih videosnimaka sa telefona, sačinjenih u septembru 2020. Branilac Dupovac je kazao da je, s obzirom na optužbe, očekivao da se na snimcima pojavi neko sa mačem, a da se vidi njegov branjenik kako se “krevelji na Instagramu”.

Nastavak suđenja je 26. avgusta.

 

Marija Taušan