Suđenje

Na suđenju banjalučkim inspektorima zatraženo izuzeće tužioca Vreće

15. Jula 2021.17:35
U nastavku suđenja Zoranu Bošnjaku i Mikici Marijancu, krim-tehničarima banjalučke Policijske uprave optuženim za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića, saslušan je inspektor Mirko Živković, koji je kazao da se ne sjeća da li je u kesi sa predmetima ubijenog bio njegov donji veš.

Protesti ispred Suda. Foto: BIRN BiH

Svjedok Mirko Živković, koji je bio zaposlen kao inspektor u Odsjeku banjalučke Policijske uprave za krvne i seksualne delikte, svjedočio je o tome kako je kesu sa predmetima pronađenim kod ubijenog Davida Dragičevića preuzeo od krim-tehničara Zorana Bošnjaka i kako je tu kesu odnio u depo banjalučke Policijske uprave.

On je rekao da se ne sjeća šta je sve bilo na popisu predmeta koje je preuzeo, ali je kazao i da na popisu nije bilo donjeg veša.

“Dešava se ponekad da neki predmeti ne mogu da se deponuju zajedno. Tako da nisam obraćao pažnju”, rekao je Živković.

Damir Alagić, branilac Zorana Bošnjaka, pitao je svjedoka da li je predmete pronađene kod Davida Dragičevića iz policijskog depoa podigao 15. maja, a u Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske ih predao tek 18. maja, tri dana kasnije.

“Ako tako piše, onda jeste tako. Ne mogu da se sjetim”, kazao je inspektor Mirko Živković.

Optužnica tereti Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka da su 25. marta 2018. godine u depozitu sa dokazima prilikom popisa odjeće Davida Dragičevića namjerno uništili biološke dokaze – veš stradalog.

Alagić je najavio da će inspektora Živkovića ispitati i kao svjedoka Odbrane. On, kao i Aleksandar Jokić, branilac Mikice Marijanca, najavili su da će tražiti svjedočenje još nekih od funkcionera policije, Zavoda za sudsku medicinu, ali i Želimira Lepira, koji je u vrijeme ubistva Davida Dragičevića i istrage bio glavni tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Alagić je također zatražio da u svojstvu svjedoka sasluša postupajućeg tužioca Dalibora Vreću, što bez izuzeća tužioca nije moguće.

Sutkinja Radmila Medaković je kazala da će zahtjev o izuzeću proslijediti glavnom tužiocu Okružnog tužilaštva Banjaluka, Zoranu Bulatoviću.

Na ovom ročištu tužilac Dalibor Vrećo uložio je materijalne dokaze u vidu zabilješki, foto-dokumentacije i zapisnika, na čiju zakonitost su prigovorile Odbrane, zbog nedostatka naredbi za njihovo pribavljanje. Tužilac Vrećo rekao je da su spisi s naredbama u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koje je preuzelo predmet “Dragičević”. Sud je najavio da će naknadno odlučiti po prigovoru.

David Dragičević nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta. Istragu ubistva, nakon što prvobitna istraga Okružnog tužilaštva u Banjaluci za tri godine nije dala nikakve rezultate, preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Nastavak suđenja je 21. septembra.

Vladimir Kovačević