Vijest

Zločini u Bosanskom Novom: Razdvojen postupak u odnosu na Ljubana Babića

Sud Bosne i Hercegovine je donio odluku kojom se razdvaja krivični postupak protiv Ljubana Babića, u odnosu na ostalih 11 optuženih za zločine u Bosanskom Novom počinjene u ljeto 1992. godine, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Babić Ljuban i ostali. Foto: Sud BiH

“Sud BiH donio je 14. jula 2021. godine odluku kojom se razdvaja krivični postupak koji se vodi protiv optuženih Ljubana Babića i drugih na način da će se postupak u odnosu na optuženog Ljubana Babića posebno voditi”, saopćeno je iz Suda BiH.

Na ročištu održanom 12. jula ove godine vještakinja sudske medicine je iznijela nalaz i mišljenje u kojem je konstatovala da Ljuban Babić boluje od četiri oboljenja i da bi dolazak na suđenje i učešće u sudskom postupku pogoršali njegovo stanje i eventualno prouzrokovali smrtni ishod.

Tada je Babićev branilac Rade Ćulibrk predložio da se postupak razdvoji i da njegov predmet bude u stanju mirovanja.

Za zločine u Bosanskom Novom, pored Babića, optuženi su Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine, ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Ovo je drugi put da se u ovom predmetu razdvajaju postupci. Prethodni put je to bilo 2017. godine, kada je Sud BiH razdvojio postupak u odnosu na Ostoju Balabana, koji je kasnije i preminuo.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u novembru 2016. godine, a nastavit će se 8. septembra.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija