Vijest

Državno tužilaštvo uložilo žalbu na odluku o mjerama zabrane za Mehmedagića

19. Jula 2021.15:14
Državno tužilaštvo je izjavilo žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen zahtjev za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), osumnjičenom za zloupotrebu položaja, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Osman Mehmedagić. Foto: BIRN BiH

“U žalbi se traži da Sud preinači odluku i odredi mjeru pritvora kao jedinu adekvatnu za neometan nastavak postupka”, saopćilo je Tužilaštvo BiH, kao i da je žalba izjavljena u zakonskom roku.

Osman Mehmedagić je uhapšen prije nekoliko dana, zbog istrage u vezi sa zloupotrebom položaja, krivotvorenjem isprave i pranja novca, a Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva da mu odredi pritvor, te su mu izrečene mjere zabrane.

Mehmedagiću je zabranjeno sastajanje sa određenim osobama, međusobno kontaktiranje sa osumnjičenima Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović, Emirom Mujkanovićem, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom krivičnom predmetu.

Također mu je zabranjeno približavanje osumnjičenim licima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

“Žalba je izjavljena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na prijedlog Tužiteljstva BiH”, navodi se u saopćenju.

Prema ranijem saopćenju Suda BiH, izrečena mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba, a opravdanost ove mjere će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

Na ročištu održanom u petak, 16. jula, Tužilaštvo BiH je tražilo da se Mehmedagiću odredi pritvor dok se ne provede istraga i podigne optužnica.

Državno tužilaštvo je također uložilo žalbu na odluku da se pritvor ne odredi ni Denisu Prciću, direktoru Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini osumnjičenom za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela i zloupotrebu položaja.

 

Aida Trepanić