Vijest

Slučaj “Memić”: Tužilaštvo traži da se vrate u pritvor Zijad Mutap i ostali

19. Jula 2021.14:55
Državno tužilaštvo se žalilo na rješenje Suda Bosne i Hercegovine kojim je ukinut pritvor osumnjičenima u predmetu Zijad Mutap i ostali, a protiv kojih je nedavno podignuta optužnica za organizovani kriminal u okviru istrage o stradanju Dženana Memića.
Protesti nakon smrti Dženana Memića, arhiv. Foto: BIRN BiH

U Tužilaštvu BiH pojašnjavaju da je žalba u zakonskom roku proslijeđena Sudu BiH sa prijedlogom da se rješenje preinači, te umjesto ukidanja da se osumnjičenima pritvor produži.

“Žalba je izjavljena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na prijedlog Tužilaštva BiH”, saopšteno je.

Iz Državnog suda su ranije naveli da je ukinut pritvor prema osumnjičenima Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Alisi Ramić (rođena Mutap), Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, te su im izrečene mjere zabrane, odnosno zabrana napuštanja mjesta boravišta. Mutapu i Dupovcu je određen kućni pritvor.

Pored toga, osumnjičenima je zabranjeno međusobno sastajanje i bilo koji vid komunikacije, približavanja na udaljenosti od 200 metara, ali i bilo koji vid sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva BiH, dok su Ramić, Barić i Ožegović dužni javljati se dva puta sedmično nadležnim policijskim stanicama.

“Mjere zabrane trajat će dok za istima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, ako osumnjičenima nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne, ako je osumnjičenima izrečena kazna zatvora. (…) Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ako prekrše obaveze iz izrečenih mjera zabrane”, naveli su ranije iz Suda BiH.

Tužilaštvo je nedavno podiglo optužnicu koja Mutapa i ostale tereti za protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza, odnosno da su vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio po život opasne povrede u Velikoj aleji, od kojih je sedmicu poslije preminuo.

Prema navodima optužnice, Zijad Mutap je ostvarivao kontakte sa više osoba, koji su lično, kao i u dogovoru sa njim i njegovim uputama, između ostalog, neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka videonadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili policijske službenike na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja i usmjeravali istragu u pogrešnom smjeru.

Zijad Mutap je otac Alise Ramić koja je bila u društvu sa Memićem u noći kada je stradao, Dupovac je bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Barić je pripadnik sarajevskog MUP-a, a Ožegović je u februaru 2016. bio uposlenik jednog hotela na Ilidži.

 

Haris Rovčanin