Vijesti


Novalić i ostali: “Ja Fadila jednim papirom mogu zakucati” 28. Jula 2021. Suđenje Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebu položaja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je komunikacije optuženih i drugih lica nakon izbijanja u javnost afere o uvozu respiratora.
Paprica i Ognjenović: Smanjene kazne za silovanje u Foči 1992. godine 28. Jula 2021. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda smanjilo je kazne Radovanu Paprici i Slavku Ognjenoviću te ih obojicu osudilo na po sedam godina zatvora zbog silovanja počinjenog 1992. u Foči.
Sveučilišna bolnica u Mostaru kupuje službeni automobil od 97.000 KM 27. Jula 2021. Vijest Sveučilišna klinička bolnica Mostar raspisala je tender za kupovinu polovnog službenog automobila u procijenjenoj vrijednosti od 97.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a.
Gordana Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice 26. Jula 2021. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je donijela odluku kojom se Gordani Tadić izriče disciplinska mjera premještanja s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VSTV-a.
Potvrđena optužnica protiv sutkinje Okružnog suda u Prijedoru 26. Jula 2021. Vijest Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Drene Marin, sutkinje Okružnog suda u Prijedoru koja se tereti za povredu zakona od strane sudije, odnosno omogućavanja pribavljanja koristi svojoj sestri, potvrđeno je iz banjalučkog Okružnog suda.
Konferencija “Moj glas, moj mir”: Mladost protiv ustaljenih ratnih narativa 23. Jula 2021. Vijest U trenutnom političkom okruženju, gdje je rat još uvijek najvažniji “kulturni” događaj, mladi su konstantno izloženi iskrivljenim interpretacijama prošlosti političkih lidera koji blokiraju proces izgradnje mira, navodi se u saopćenju Udruženja “Zaboravljena djeca rata” u povodu četverodnevne omladinske konferencije “Moj glas, moj mir”.
Koordinacioni tim za prihvat povratnika iz Sirije i Iraka: Novi prihvat na osnovu iskustava iz 2019. godine 23. Jula 2021. Vijest Imenovanjem Koordinacionog tima za prihvat povratnika iz Sirije i Iraka stečeni su osnovi za njihov povratak, a iskustva iz 2019. godine od prvog organiziranog povratka poslužit će kao naučena lekcija za sve izazove u novom procesu, mišljenja su sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Žrtve očekuju da se zabrana negiranja genocida počne sankcionisati odmah 23. Jula 2021. Vijest Preživjele žrtve genocida pozdravljaju nametanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida, navodeći kako očekuju da pravosudne institucije poduzmu odgovarajuće korake, dok su pravnici mišljenja da će se zakon teško sprovoditi. Iz udruženja koja su ranije negirala genocid navode kako ostaju pri svojim stavovima i po cijenu zatvora.
Disciplinski postupak protiv sudije zbog nemara u vršenju dužnosti 23. Jula 2021. Vijest Glavna rasprava u predmetu sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši Ekrema Šarića, kojeg Ured disciplinskog tužioca tereti za prekršaj nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti, bit će održana 30. augusta, najavila je Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na pripremnom ročištu.
Sud BiH ulaz Osumnjičenoj za finansiranje terorizma još 30 dana pritvora 23. Jula 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, produžen pritvor za 30 dana Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.