Vijest

Ranko Mrđa tužio državu zbog izazivanja duševne boli i patnji

31. Augusta 2021.16:00
Ranko Mrđa, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Sanskog Mosta, tužio je Bosnu i Hercegovinu radi naknade namaterijalne štete zbog izazivanja duševne boli i patnji nastalih lišenjem slobode i mjerama zabrane.

Ranko Mrđa. Foto: BIRN BiH

Pravna zastupnica Mersiha Delić, koja je na ročištu zastupala Mrđu, kazala je kako ostaje u potpunosti pri svim zahtjevima i navodima iz tužbe, predlažući saslušanje tri svjedoka u cilju dokazivanja izazivanja duševne boli i patnji.

“Predloženi su dokazi na okolnosti intenziteta i dužine trajanja duševnih bolova i patnji i straha zbog lišenja slobode 23. decembra 2014. godine, određivanje i trpljenje mjera zabrane od 24. decembra 2014. do 19. maja 2017. godine i zbog trpljenja rada nedjeljom zbog postupka”, kazala je Delić.

Sutkinja Miletić odbila je prijedlog za izuzeće od snošenja troškova sudske takse i vještaka, uz obrazloženje da su i tužitelj i njegova supruga zaposleni.

Ona je odbila i prijedlog za vještaka Nadu Milovanović iz Prijedora, predlažući za novog vještaka Abdulaha Kučukalića iz Sarajeva, uz obrazloženje da će troškovi biti manji.

“Sud donosi odluku da se odbija prijedlog da se Mrđa Milka izvede kao dokaz, jer će se na iste okolnosti izvesti tužitelj u svojstvu parnične stranke”, kazala je Miletić.

Delić je prethodno obrazložila da predlaže vještaka medicinske struke Nadu Milovanović, neuropsihijatricu iz Opšte bolnice Prijedor, odakle je tužitelj, zbog ekonomičnosti postupka.

Safija Krešalica iz Pravobranilaštva BiH se protivila predloženim svjedocima objašnjavajući da Sud BiH odredi vještaka iz Sarajeva zbog ekonomičnosti postupka, te da supruga Mrđe nije relevantna za svjedoka zbog subjektivnosti u ovom postupku.

Kreštalica je za dokaze Pravobranilaštva predložila dopis Poreske uprave Republike Srpske, i izvode s portala na okolnosti objavljivanja oslobađajuće presude.

Ranko Mrđa je u decembru 2018. oslobođen krivice da je kao pripadnik Šeste brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u pljačkanju dvije kuće i zlostavljanju civila na području Sanskog Mosta.

Istom presudom je Goran Mrđa osuđen na 11 godina, dok su Milorad Mrđa i Mile Kokot osuđeni na po sedam godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Sanskog Mosta, a proglašeni su krivim za ubistvo, silovanje, nečovječno postupanje, mučenje i pljačkanje imovine bošnjačkih civila u periodu od 1992. do 1994. godine.

Nastavak postupka po Mrđinoj tužbi je planiran 7. decembra.

 

 

Azra Husarić Omerović