Vijest

Odbijen zahtjev Šemsudina Mehmedovića za naknadu štete od 30.000 KM

1. Septembra 2021.15:11
Državni sud donio je nepravosnažnu presudu kojom je odbijen zahtjev Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, za naknadu štete koju je tražio zbog duševne boli izazvane hapšenjem i istragom protiv njega za ratne zločine počinjene u Tešnju, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Šemsudin Mehmedović. Foto: BIRN BiH

Nakon što je tužio Bosnu i Hercegovinu zbog duševne boli izazvane hapšenjem i istragom za ratne zločine, Mehmedović je u julu ove godine zatražio naknadu nematerijalne štete u iznosu od 30.000 konvertibilnih maraka (KM).

Državni sud je potvrdio da je donesena nepravosnažna presuda kojom se odbija njegov tužbeni zahtjev.

“Sud Bosne i Hercegovine je 17. augusta 2021. godine donio nepravosnažnu presudu u predmetu tužitelja Šemsudina Mehmedovića, kojom je odbijen zahtjev tužitelja za naknadu štete. Na presudu je dozvoljena žalba u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke koja se podnosi Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine”, rečeno je za BIRN BiH iz ove institucije.

U zahtjevu za naknadu štete je navedeno da je Mehmedović dokazao kako je prva saznanja o provođenju istrage stekao iz medija i da nikada nije formalno upoznat, te da je takvo postupanje dovelo do “dugogodišnje harange intenzivno ispraćene medijskim napisima”.

Kao jedan od razloga za tužbu i traženje naknade nematerijalne štete navodila se i dugotrajnost istrage, obustavljene 2018. godine.

Mehmedović je 19. jula 2013. godine bio pozvan da dođe u Tužilaštvo radi davanja iskaza u predmetu protiv tadašnjeg direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i tada su se, u trenutku spremanja i polaska na saslušanje, pojavila “tri maskirana lica” s teškim oružjem, a što je izazvalo veliku traumu kod tužitelja, navodi se.

“Tako da nakon njihova upada jednostavno se osjećao bespomoćnim, jer nije znao o čemu se radi, zapravo smatrao je da se radi o nekom razbojništvu, pljački ili slično”, stoji u tužbenom zahtjevu, a o čemu je BIRN BiH ranije izvještavao.

Svjedočeći u svoju korist 8. jula ove godine, Mehmedović je rekao da je iz medija i od političkih oponenata iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saznao da se protiv njega vodi istraga od 2012. godine, iako neke istrage datiraju još odranije.

“Bio sam izložen javnom linču, s naručenim tekstovima. Nisam vjerovao da neko na pravdi Boga može da bude linčovan. Sticao sam dojam da sam sve slabiji, neugledan, bespomoćan, jer nemam pravne zaštite”, kazao je tada Mehmedović.

Na ovu odluku dozvoljena je žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija