Vijest

Osmog septembra žalbena sjednica Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji

2. Septembra 2021.10:19
U Sudu Bosne i Hercegovine je za 8. septembar zakazana sjednica pred Apelacionim vijećem na kojoj će biti iznesene žalbe na prvostepenu presudu kojom je Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama na području Sirije, potvrđeno je iz Suda.

Milarem Berbić zadnji advokat
Milarem Berbić. Foto: Sud BiH 

Berbić je prvostepenom presudom, izrečenom 19. maja 2021. godine, proglašen krivim da je 29. augusta 2014. napustio BiH s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani takozvanog ISIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Vijeće je u obrazloženju presude navelo kako je utvrđeno da se Berbić pridružio stranim formacijama, da je išao na straže i imao oružje, a da je kasnije, zbog godina života i zdravlja, obavljao druge poslove.

Berbić je posljednji od sedmorice državljana BiH izručenih iz Sirije u decembru 2019. protiv kojeg je u toku sudski postupak.

Još tokom 2020., na po tri i po godine zatvora su osuđeni Muharem Dunić i Armen Dželko, a tokom 2021. su po sporazumu također osuđeni Emir Ališić na dvije i po godine i Hamza Labidi na godinu zatvora.

Na četiri godine zatvora je osuđen Edin Kasupović, kojem je Apelaciono vijeće povećalo kaznu za 12 mjeseci, dok je Jasmin Keserović pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora zbog pridruživanja stranim paravojnim formacijama u Siriji i javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

Haris Rovčanin