Vijesti


sudnica Fatmir Alispahić želi dokazati da nije kriv, ne prihvata uslovnu i novčanu kaznu 16. Septembra 2021. Vijest Fatmir Alispahić odbacio je krivicu za izazivanje mržnje, kao i uslovnu i novčanu kaznu koju je predložilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.
Djelimično potvrđena optužnica za zločine na području Ilidže i Hadžića 16. Septembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine djelimično je potvrdio optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog Brne, koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine.
Sud BiH izlaz U evidenciji Suda BiH više od 40 potjernica za optuženim za ratne zločine 16. Septembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine izdao je nalog za raspisivanjem potjernice za 130 osoba zbog ratnih zločina među kojima su 63 osobe protiv kojih je potvrđena optužnica, dok su ostali pod istragom. Potjernice su raspisane za deset pravosnažno osuđenih jer se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.
Uhapšen i Zeljković u akciji rasvjetljavanja zloupotreba tendera u pandemiji 16. Septembra 2021. Vijest Sinoć je u Banjaluci uhapšen direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, u nastavku policijske akcije u kojoj su jučer uhapšeni Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fun”, Slavko Bojić, vlasnik firme “Procontrol”, i Dragan Dubravac, nekadašnji šef javnih nabavki na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.
Uhapšen Radovan Veljović zbog silovanja u Foči 15. Septembra 2021. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Radovana Veljovića zbog sumnje da je počinio silovanje i seksualno zlostavljanje 1992. godine na području Foče.
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva razmišlja o vozilu “lošijeg kvaliteta” nakon kritika i poništenih tendera 15. Septembra 2021. Vijest Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, potvrdio je da će – nakon što su poništena dva tendera za nabavku luksuznog službenog automobila od 73.000 KM – raspisati novu nabavku u kojoj će tražiti automobil “lošijeg kvaliteta”, kako bi na tender pristiglo više ponuda.
Vijeće Europe pozvalo vlasti BiH da riješe probleme policijskog zlostavljanja 14. Septembra 2021. Vijest Delegacija Europskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu energične mjere za rješavanje problema policijskog zlostavljanja. Izvješće Komiteta Vijeća Europe, temeljeno na nalazima tijekom posjeta BiH u lipnju 2019., opisuje brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju pritvorenika i zatvorenika, čija bi ozbiljnost mogla predstavljati mučenje.
Tužilaštvo provjerava navode bivšeg direktora “BH-Gasa” o nuđenju mita 14. Septembra 2021. Vijest Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u kojem istražuje navode bivšeg direktora “BH-Gasa” da mu je u kabinetu federalnog ministra Nermina Džindića nuđeno milion maraka da proda gasni biznis, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Kod Dervente ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 14. Septembra 2021. Vijest U Osinju, na području Dervente, danas su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, koji će biti upućeni na daljnju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.
Obilježena 28. godišnjica zločina u Uzdolu 14. Septembra 2021. Vijest U Memorijalnom centru u Uzdolu u općini Prozor-Rama danas se obilježava 28. obljetnica ubistava 29 civila, djece i staraca, kao i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Porodice ubijenih i mještani prisjećaju su svojih najmilijih te traže odgovornost počinitelja zločina.