Suđenje

Mihajlović provjeravao rad svoje daktilografkinje

8. Septembra 2021.15:00
Na obnovljenom suđenju pred sarajevskim Općinskim sudom, svjedok Kantonalnog tužilaštva je izjavio da optuženi Božo Mihajlović, kao šef odjela za organizirani kriminal i korupciju u Državnom tužilaštvu, nije imao nadležnost nad kasom deponovanih predmeta (KDP), te da je provjeravao rad svoje daktilografkinje.

Božo Mihajlović. Foto: BIRN BiH

Ramiz Huremagić je rekao da je do 2012. godine radio na poslovima stručnog savjetnika, sa tužiocem Božom Mihajlovićem, kao i njegovom daktilografkinjom u istoj kancelariji.

Naveo je da mu je poznat predmet “Bojan Cvijan i drugi”, koji je vodio tužilac Mihajlović. Svjedok je kazao da su u tom predmetu bile opsežne akcije pretresa, oduzimanja predmeta i hapšenja.

Njemu je predočena naredba za KDP (kasa deponovanih predmeta), za koju je rekao da ju je on potpisao. Upitan zašto je došlo do toga da on potpisuje umjesto tužioca, svjedok je odgovorio da se u hitnim slučajevima, ukoliko tužilac nije prisutan, po njegovom ovlaštenju potpisivao on ili drugi tužioci. Pojasnio je da je Mihajlovićeva daktilografkinja sastavila naredbu, jer je to ona uvijek radila kao po uobičajenoj proceduri.

“Praksa je bila da se predmeti ne drže po ladicama, stolu, hodniku. To je bila rutinska procedura. Uvijek sam radio po nalogu i odobrenju tužioca (…) Ne bih dozvolio da se novac drži kod mene, odmah se pohranjivao”, kazao je Huremagić.

Svjedok je rekao da je tužiočeva daktilografkinja imala pristup njegovom računaru i mailu, ali da je sve poslove većinom radila u prisustvu Mihajlovića. Naveo je da je daktilografkinja pripremala akte za tužioca, a on bi joj diktirao.

Prema riječima svjedoka, njegov subjektivni osjećaj je bio da je KDP bio “lohotan”, njegov rad nikada nije bio na najbolji način ustrojen i nije rađena inventura.

“Mihajlović, kao šef odjeljenja za organizirani kriminal i korupciju, nije imao nikakve nadležnosti i odgovornosti za KDP”, izjavio je Huremagić, dodavši da u njihovoj kancelariji nisu postojali sigurni uslovi za čuvanje predmeta.

Apelaciono vijeće Suda BiH je krajem 2020. ukinulo presudu kojom je Mihajlović osuđen na pet godina zatvora zato što je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 maraka, te postupak prenijelo na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu.

Svjedokinja Zdenka Tomić, rukovodilac za materijalno-finansijske poslove u Tužilaštvu BiH, ispričala je da je do 2006. godine radila u KDP-u. Kazala je da se sve radilo po naredbi tužioca, a kada su se predmeti dostavljali ili izdavali, uvijek se potpisivalo, te je postojala evidencija.

“U slučaju predaje novca u KDP, ja sam ga uvijek brojala i tražila sam da se broji kad je to bilo moguće”, rekla je Tomić, dodavši da poznaje Mihajlovića i njegovu daktilografkinju.

Njoj su prezentovani određeni dokazi iz predmeta “Željko Dilber”, među kojima je naredba Mihajlovića za povrat određenih stvari iz KDP-a. Ona je kazala da je tužilac izdao naredbu, a Dilber došao po predmete, koje je ona njemu predala.

Suđenje se nastavlja 22. septembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija