Vijest

Milenko Gojgolović oslobođen krivice za silovanje u Vlasenici

8. Septembra 2021.14:23
Okružni sud u Istočnom Sarajevu prvostepenom presudom oslobodio je Milenka Gojgolovića optužbe da je u ljeto 1992. godine silovao i nečovječno postupao prema zatočenici logora “Sušica” u Vlasenici, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English


Logor “Sušica” u Vlasenici. Foto: BIRN BiH

Gojgolovićev advokat Miodrag Stojanović je za BIRN BiH naveo da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu oslobodio optužbe njegovog branjenika.

“Objavljena je usmeno prvostepena presuda da je usljed nedostatka dokaza oslobođen i čekamo pismeni otpravak presude, koji još nije stigao, i odluku tužioca da li će se žaliti ili ne”, rekao je Stojanović.

Gojgoloviću se na teret stavlja da je, kao nekadašnji pripadnik Teritorijalne odbrane Vlasenica, kasnije Vlaseničke lake pješadijske brigade pri Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske (VRS), u junu 1992. godine u krugu logora “Sušica” silovao i tukao zatvorenicu ovog logora.

Tužilaštvo BiH je 2019. godine podiglo optužnicu protiv Gojgolovića, a potom je ovaj predmet prebačen na Okružni sud u Istočnom Sarajevu, gdje mu se i sudilo.

Gojgolović je ove godine bio i svjedok Odbrane na suđenju Radetu Gariću, kojeg je Sud BiH prošlog mjeseca osudio na 20 godina zatvora za zločine počinjene u Vlasenici i nad Srebreničanima.

Na presudu Gojgoloviću postoji mogućnost žalbe.

Lamija Grebo


This post is also available in: English