Vijesti


Bilseni Šahman i Bakiru Dautbašiću smanjen iznos naknade štete 14. Septembra 2021. Vijest Državni sud donio je pravosnažne presude kojim je Bosna i Hercegovina dužna isplatiti Bilseni Šahman i Bakiru Dautbašiću naknadu nematerijalne štete za duševne bolove, povredu ugleda i časti, i strah tokom trajanja mjera zabrane, ali taj iznos je umanjen u odnosu na onaj iz prvostepenih presuda, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Amir Zukić i ostali: Za svjedoka Odbrane će biti pozvan član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović 13. Septembra 2021. Vijest U nastavku suđenja Amiru Zukiću i šestorici optuženih zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, održana je statusna konferencija na kojoj su Odbrane iznijele prijedloge za izvođenje svojih materijalnih i nematerijalnih dokaza.
Odbijen prijedlog za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću 13. Septembra 2021. Vijest Državni sud je odbio prijedlog za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH).
Ivankovići Lijanovići potražuju 54.000 maraka materijalne štete 13. Septembra 2021. Vijest Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine, punomoćnik Jerka Ivankovića Lijanovića i Slave Ivankovića Lijanovića zatražio je naknadu materijalne štete u ukupnom iznosu od 54.000 konvertibilnih maraka (KM). Pravobranilaštvo tvrdi da su ugovori na osnovu kojih se traži naknada trebali biti potpisani kasnije.
Stanišić i Simatović: Određene sudije koje će biti u Žalbenom vijeću 13. Septembra 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) objavio je sastav sudija koje će činiti Žalbeno vijeće i odlučivati po žalbama Haškog tužilaštva i Odbrana Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije koji su poslije obnovljenog prvostepenog postupka osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.
AJB DOC: Filmom “Do slobode” reditelj želi u fokus vratiti žrtve rata 13. Septembra 2021. Vijest U okviru četvrtog međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans večeras će u Sarajevu biti prikazan dokumentarni film “Do slobode” reditelja Jasenka Pašića.
Obustavljena istraga protiv Davora Dragičevića zbog ugrožavanja sigurnosti Dragana Lukača 13. Septembra 2021. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića zbog krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača”.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv Sene Hamzabegović: Zatraženo produljenje pritvora 13. Septembra 2021. Vijest Nakon potvrđivanja optužnice za financiranje terorističkih aktivnosti, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zbog opasnosti od bjekstva, zatražilo produljenje pritvora za Senu Hamzabegović, dok je Obrana zatražila propisivanje mjera zabrane uz javljanje u policijsku stanicu.
Nalazi o seksualnom, fizičkom i psihičkom zlostavljanju pritvorenika u BiH u novom izvještaju Europskog komiteta CPT 10. Septembra 2021. Vijest Izvješće Europskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) ukazalo je na prisutnost seksualnog, fizičkog i psihičkog zlostavljanja pritvorenih osoba u Bosni i Hercegovini. Bejzboj palice, kablovi, metalna kliješta, lažna smaknuća pištoljem i pendreci korišteni su pri hapšenju ili ispitivanju tokom 2019. godine.
Potvrđena optužnica protiv Fatmira Alispahića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje 10. Septembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Fatmira Alispahića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva.