Vijest

Kod Dervente ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

14. Septembra 2021.14:48
U Osinju, na području Dervente, danas su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, koji će biti upućeni na daljnju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.


Foto: Tužilaštvo BiH

“Prema preliminarnim informacijama, radi se o osobi hrvatske nacionalnosti, koja je bila ukopana na navedenoj lokaciji”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali su kako postoje indicije da se radi o vojniku iz Republike Hrvatske.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, pretpostavlja se da se radi o nestalom vojniku s područja susjedne Hrvatske. Posmrtni ostaci su radi daljnje obrade i utvrđivanja identiteta prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli”, rekla je glasnogovornica INO-a Emza Fazlić.

Ekshumacijom koordinira istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, a na terenu se nalaze predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), INO-a BiH, ljekar patolog sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici Policijske stanice Derventa, koji osiguravaju lokaciju.

U ovom predmetu do informacija i saznanja o lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci, došlo se zajedničkim i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA-e i drugih partnerskih institucija i agencija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Irvin Pekmez