Vijesti


Zatražena disciplinska mjera protiv sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši 27. Septembra 2021. Vijest Iznoseći završnu riječ pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), disciplinski tužilac je zatražio da se sudiji Općinskog suda u Velikoj Kladuši izrekne odgovarajuća disciplinska mjera, dok je tuženi Ekrem Šarić isticao kako disciplinske propuste nije počinio.
Špoljarić: Presuda suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda 1. oktobra 27. Septembra 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Vladimir Špoljarić, suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, bude osuđen za seksualno uznemiravanje, dok je Odbrana ocijenila nedokazanim navode optužnice i predložila oslobađanje.
Godišnjica zatvaranja logora “Dretelj” bez posjete objektu: “Gledali smo ljude kako umiru i kako se pate” 27. Septembra 2021. Vijest Prije 28 godina zatvoren je “Dretelj”, jedan od najvećih i najzloglasnijih logora na području Čapljine, u kome su zatvorenici mučeni, maltretirani i seksualno zlostavljani te svakodnevno izgladnjivani. Sutra, 28. septembra, bivši zatvorenici neće posjetiti ovaj objekat zbog nedozvoljenog ulaska, a neki od njih su svoja bolna sjećanja podijelili u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Suđenje Fatmiru Alispahiću počinje 1. oktobra 24. Septembra 2021. Vijest Suđenje Fatmiru Alispahiću za izazivanje mržnje počeće 1. oktobra, rečeno je na statusnoj konferenciji.
Sljedeće sedmice u Sudu BiH završne riječi na suđenju za genocid u Srebrenici 24. Septembra 2021. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedećeg utorka planirano je iznošenje završnih riječi u predmetu protiv Miodraga Josipovića i ostalih, koji su optuženi za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.
“Potkivanje”: Tužilaštvo traži novo suđenje Pandži i Aleševiću 24. Septembra 2021. Vijest Tužilaštvo BiH je u obrazloženju žalbe na oslobađajuću presudu Marku Pandži i Nerminu Aleševiću zatražilo njeno ukidanje i da se predmet vrati na ponovno suđenje, dok je Odbrana Aleševića predložila da se žalba odbije kao neosnovana.
Život nakon logora “Sušica”: Patnja koja se opisati ne može, s njom živiš i umreš 24. Septembra 2021. Vijest Nakon što mu je logor “Sušica” uzeo dva maloljetna sina, Hilmo Hurić svaku godišnjicu ovog zločina obilježava uz podršku drugih logoraša sa bolom u grudima i ponovljenom traumom na događaje maltretiranja i ubijanja kojima je ostao da svjedoči dok je živ.
Drugostepena disciplinska komisija odlučila smijeniti glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić 23. Septembra 2021. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je odluku kojom se Gordana Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva, saopćeno je iz VSTV-a BiH.
Postupak protiv sudije Osnovnog suda Brčko distrikta zbog “zastare predmeta” počinje u novembru 21. Septembra 2021. Vijest Postupak protiv Muhameda Avdića, sudije Osnovnog suda Brčko distrikta kojeg Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti za prekršaj nemara i nepažnju pri vršenju službene dužnosti, počinje 9. novembra, odlučeno je na pripremnom ročištu održanom pred disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Suđenje banjalučkim inspektorima: Bez saglasnosti za izuzeće tužioca Dalibora Vreće 21. Septembra 2021. Suđenje Na suđenju inspektorima banjalučke Policijske uprave (PU) Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića, rečeno je da Okružno tužilaštvo u Banjaluci nije dalo saglasnost za izuzeće tužioca Dalibora Vreće.