Vijesti


Godišnjica zločina u selu Sasina kod Sanskog Mosta: Odgovorni još uvijek nisu procesuirani 21. Septembra 2021. Vijest Obilježavanje 26. godišnjice stradanja 65 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u selu Sasina, nadomak Sanskog Mosta, održat će se danas uz prisustvo članova porodica žrtava, koji ističu nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja odgovornih za ovaj zločin, upozoravajući da svakodnevno svjedoci i počinioci ovog zločina umiru.
INO BiH: Identifikovane tri žrtve genocida u Srebrenici 20. Septembra 2021. Vijest Tri osobe bošnjačke nacionalnosti nestale 1995. godine u genocidu u Srebrenici identifikovane su u Tuzli, a među njima Hajdin Hukić i njegov sin Sead, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Izložbom “Koraci onih koji (ni)su prešli” obilježava se 18. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari 20. Septembra 2021. Vijest Memorijalni centar Srebrenica-Potočari danas obilježava 18 godina od zvaničnog otvaranja, između ostalog, izložbom predmeta onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici, kao i onih koji to nisu, kako bi se pokazale patnje kroz koje je prošlo stanovništvo tokom i nakon jula 1995. godine.
Izabran novi saziv Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH 17. Septembra 2021. Vijest Privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) imenovao je novi saziv Kolegija direktora, kojeg čine Nikola Perišić, Marko Jurišić i Mujo Hadžiomerović.
Podignuta optužnica protiv Radovana Veljovića za silovanje u Foči 17. Septembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Radovana Veljovića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. godine.
Sud BiH: Otkazano suđenje za zločine u Štrpcima, jer se optuženi nalazi u pritvoru u Srbiji zbog krivičnog djela u saobraćaju 17. Septembra 2021. Vijest Na Državnom sudu se od juna ne održavaju ročišta na suđenju devetorici optuženih za zločine počinjene u Višegradu, jer se Boban Inđić nalazi u pritvoru u Srbiji zbog krivičnog djela u saobraćaju, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Načelnik Stoca kupuje novu službenu limuzinu od 60.000 KM 17. Septembra 2021. Vijest Općina Stolac pokrenula je tender za nabavku putničkog motornog vozila procijenjene vrijednosti od 60.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. Načelnik Stjepan Bošković potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da se vozilo nabavlja za potrebe ureda načelnika i da će se koristiti za dalja putovanja.
Radoslav Brđanin prebačen iz Danske u Pritvorsku jedinicu UN-a 17. Septembra 2021. Vijest Radoslav Brđanin, bivši politički vođa Autonomne regije Krajina (ARK) kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, privremeno je iz zatvora u Danskoj prebačen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija (UN), dok se ne odluči u kojoj zemlji će služiti ostatak svoje kazne.
Pokrenut disciplinski postupak protiv policajaca koji su priveli Nidžaru Ahmetašević 16. Septembra 2021. Vijest Protiv policajaca koji su u martu ove godine priveli i pritvorili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević pokrenut je disciplinski postupak, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).
Načelnik Trnova za novo službeno vozilo izdvaja 80.000 KM 16. Septembra 2021. Vijest Općina Trnovo raspisala je poziv za nabavku službenog vozila čija cijena bez PDV-a iznosi 68.000 konvertibilnih maraka (KM).