Vijest

Tužilaštvo provjerava navode bivšeg direktora “BH-Gasa” o nuđenju mita

14. Septembra 2021.15:58
Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u kojem istražuje navode bivšeg direktora “BH-Gasa” da mu je u kabinetu federalnog ministra Nermina Džindića nuđeno milion maraka da proda gasni biznis, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Jasmin Salkić. Foto: N1

Predmet Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) je u fazi provjere navoda, potvrđeno je ove institucije. Istraga je pokrenuta na osnovu prijave koju je Tužilaštvo zaprimilo nakon izjave bivšeg direktora “BH-Gasa” Jasmina Salkića da mu je u kabinetu federalnog ministra Nermina Džindića nuđeno milion maraka da proda gasni biznis.

Kada je sredinom augusta ove godine podnosio ostavku, Salkić je iznio optužbe na račun federalnog ministra za energetiku i rudarstvo Nermina Džindića, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i njegovog savjetnika Gordana Čahtarevića, te novog v.d. direktora “BH-Gasa” Mihajla Krmpotića.

Salkić je tada kazao kako mu je nuđeno milion maraka da proda gasni biznis u Bosni i Hercegovini.

“Usluga da se proda gasni biznis, da se preuzme ‘Mittal’, a novac je nuđen u kabinetu ministra Džindića. Osoba koja je nudila novac zove se William Milovan. To je neki biznismen, kao iz Italije, a iz Novog Sada, koji je htio da uđe u gasni biznis. Treba znati da je gasni biznis najinteresantniji u dijelu kada je riječ o takozvanoj ravnoj liniji potrošnje, a ‘Mittal’ ima ravnu liniju. Sarajevo, naprimjer, ima krivulju zbog različite potrošnje ljeti i zimi”, rekao je tada Salkić na konferenciji za medije.

BIRN BiH nije mogao dobiti komentar Milovana na ove navode Salkića. Ranije je Milovan za Avaz negirao optužbe i najavio da će tužiti Salkića za klevetu.

“Moja porodica i ja se bavimo biznisom više od 50 godina i imamo kompanije u pet evropskih država. Između ostalog i proizvodne pogone te nikada se za nas nisu vezivale sporne situacije niti afere”, rekao je Milovan, prenosi Dnevni avaz.

Salkić za BIRN BiH kaže kako je svu prateću dokumentaciju predao nadležnim agencijama, ali da ga niko nije zvao na razgovor.

“Ne mogu vam sada dati nikakav zvaničan komentar”, rekao je on.

Njegov donedavni savjetnik u “BH-Gasu” Almir Bećarević za BIRN BiH kaže kako bi se ugovorom kompaniji iz Italije, koja je u vlasništvu Milovana, omogućilo da preuzme dio poslova “BH-Gasa”, odnosno snabdijevanje industrijskih potrošača, među kojima je i “Mittal”.

“Kompletan taj predmet je obradila Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva KS-a prije tri godine. Mi smo to sada ponovo prijavili i dostavili smo ugovor koji su nam nudili da potpišemo. Tužilaštvo sada ima kompletnu dokumentaciju”, kaže Bećarević.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić je ranije negirao optužbe. Za BIRN BiH kaže kako nema informacije da Tužilaštvo KS-a ispituje navode.

“Mi smo svu dokumentaciju, po zaključku Vlade Federacije, dostavili Federalnom tužilaštvu i MUP-u FBiH. Kako dalje postupaju, ja ne znam. Postoje prijave između Uprave ‘BH-Gasa’ i Uprave ‘Energoinvesta’, jedni su druge tužili. Neka nadležni utvrde odgovornost pojedinaca koji su upravljali na pogrešan način”, kaže Džindić.

Jasmin Begić