Vijest

Vijeće Europe pozvalo vlasti BiH da riješe probleme policijskog zlostavljanja

14. Septembra 2021.16:49
Delegacija Europskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu energične mjere za rješavanje problema policijskog zlostavljanja. Izvješće Komiteta Vijeća Europe, temeljeno na nalazima tijekom posjeta BiH u lipnju 2019., opisuje brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju pritvorenika i zatvorenika, čija bi ozbiljnost mogla predstavljati mučenje.


Vijeće Europe. Foto: Vijeće Evrope

Europski komitet za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT), koje je specijalizirano neovisno nadzorno tijelo pri Vijeću Europe, pozvalo je na rigorozne mjere za promicanje promjene kulture u policiji Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i policiji Federacije BiH. Kako je navela Delegacija CPT-a, rješenja bi se odnosila na donošenje mjera kao što su suvremene metode istrage zločina i sustav audio i video snimanja policijskih razgovora, kao i jamčenje da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za kriminal u policijskom pritvoru temeljiti i povjerljivi.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala je ranije o nalazima izvješća kada je ono krajem prošle sedmice postalo dostupno na stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Europski komitet danas je u saopćenju naveo kako istrage o navodnom zlostavljanju policije nisu učinkovite, jer se ne provode ni odmah ni temeljito, a istražno tijelo se ne može smatrati nepristranim i neovisnim.

U izvješću su navedene brojne osobe koje su pretrpjele zlostavljanje s kojima je razgovarala delegacija.

“Što se tiče dijelova izvještaja u kojima se moji klijenti spominju, ja izražavam nadu da će biti sprovedena efikasna istraga i da će BiH na taj način pokazati da se bori protiv nekažnjivosti krivičnih djela kada su počinjena od strane predstavnika države”, navodi odvjetnica Nina Kisić, zastupnica oštećenih u nekoliko prijavljenih slučajeva.

Kisić navodi da je u jednom predmetu Odbor za žalbe našao da je pritužba osnovana te se nada da će prije svega nadležna tužilaštva poduzeti korake iz preporuke delegacije.

Kako je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Heregovine (BIRN BiH) već pisala, u izvješću Delegacije Europskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) stoji da su seksualno, fizičko i psihičko zlostavljanje navodno činili krim inspektori sa namjerom prisiljavanja osumnjičenika da priznaju određena krivična djela kao i pripadnici specijalnih interventnih jedinica u vrijeme hapšenja osumnjičenika za krivična djela.

U odgovorima BIRN-u BiH ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanske županije i Republike Srpske navode da nisu zabilježili slučajeve seksualnog, fizičkog i psihičkog zlostavljanja koje navodi Delegacija.

Delegacija CPT-a piše da je osoba koja se dovodila u vezu sa ubojstvom dvojice policijskih službenika, pripadnika Policije Kantona Sarajevo, iz 2018. godine, u uredu Sektora za krivične istrage Ministarstva unutarnjih poslova KS-a navela da su je policijski službenici metalnim kliještima, vrhom kišobrana te palicama seksualno zlostavljali.

Za BIRN BiH iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćili su da policija Kantona Sarajevo u svom svakodnevnom radu i djelovanju primjenjuje zakonom propisana ovlaštenja uz puno poštivanje ljudskih prava i sloboda zagarantovanih međunarodnim i domaćim propisima.

“Kroz obuku policijskih službenika, između ostalog, provode se i planske edukacije iz oblasti sprečavanja torture i nehumanog ili nečovječnog postupanja”, navode iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Dodali su da provode donesene preporuke Europskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja u okviru svojih nadležnosti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije rekli su da slučajevi u kojima se navode prekoračenja ovlasti policijskih službenika MUP-a HNŽ-a prilikom hapšenja osumnjičenih nisu evidentirani unutarnjoj kontroli policije.

Slučaj koji je, kako stoji u izvješću, zabrinuo delegaciju, navodi maloljetnu osobu uhićenu u Mostaru koja je delegaciji rekla da je njegov zahtjev da obavijesti obitelj o pritvoru odbijen od Policije Hercegovačko-neretvanske Županije.

“Relevantni dio evidencije o pritvoru koji je delegacija pregledala u Policijskoj stanici ‘Centar’ Mostar bio je prazan”, navodi delegacija nakon uvida u dokumentaciju MUP-a HNŽ-a.

“Uprava policije MUP-HNŽ ima u svakoj policijskoj upravi inspektore koji imaju certifikat za rad sa malodobnim osobama, u prisustvu roditelja ili staratelja, u slučaju da se liše slobode, saslušanje se ne vrši bez njihove prisutnosti”, navode iz MUP-a HNŽ-a kao odgovor na navedeni slučaj.

Osoba sa kojom je delegacija razgovarala u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka rekla je delegaciji da su joj tokom ispitivanja od strane krim inspektora u Centru za obuku Zalužani inspektori prvo prijetili da će suprug, suoptuženik, biti smaknut te su je, kada nije ponudila informaciju koju su inspektori željeli, obavijestili da je njen suprug ubijen.

“U vezi sa navodima o zlostavljanju (…) koji se navode u Izvještaju, Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu je izvršila provjere u navedenim organizacionim jedinicama, te je potvrđeno da su u konkretnim slučajevima policijski službenici primjenjivali operativno-taktičke mjere i radnje prema građanima u sklopu prethodno planiranih aktivnosti i da su iste primjenjivali u skladu sa zakonskim ovlašćenjima”, odgovorili su na upit iz MUP-a Republike Srpske.

Dodali su da su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i direktor policije uputili na teren više instrukcija u kojima je apostrofirano da se neće tolerisati nezakonito postupanje policijskih službenika prema licima lišenim slobode.

Dvije osobe, optužene za trgovinu drogom, iznijele su navode da su im krim inspektori stavljali u usta cijev pištolja u policijskoj stanici “Dom Policije” Federacije pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi ih se natjeralo na iskaz, navodi Delegacija u svom izvješću.

“Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije nije nikada zaprimila niti jednu pritužbu, niti raspolaže saznanjima, da je u prostorijama za zadržavanje FUP-a na bilo koji način došlo do kršenja ljudskih prava osoba lišenih slobode, posebno koje se odnose na mučenje i druge oblike zlostavljanja”, navodi se u planu predloženih mjera Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Dodali su da je u budućem periodu planirana uspostava prostorije za vođenje intervjua sa audio i videoopremom za snimanje policijskih intervjua.

Izvješće također navodi da je CPT ponovo zaključio kako policajci nerijetko otvoreno zanemaruju zahtjeve za pristup ljekaru i odvjetniku. U zatvorima u Mostaru i Sarajevu CPT je zabilježio nastavak loših praksi prema zatvorenicima i pritvorenicima dok su zaključili kako se atmosfera među osobljem i zatvorenicima u banjalučkom zatvoru popravila u odnosu na raniju posjetu.

 

Teo Zorić