Vijest

Uhapšen i Zeljković u akciji rasvjetljavanja zloupotreba tendera u pandemiji

16. Septembra 2021.11:25
Sinoć je u Banjaluci uhapšen direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, u nastavku policijske akcije u kojoj su jučer uhapšeni Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fun”, Slavko Bojić, vlasnik firme “Procontrol”, i Dragan Dubravac, nekadašnji šef javnih nabavki na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.


Branislav Zeljković, arhiv. Foto: Dejan Rakita

Svi su uhapšeni u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koja je odrađena po nalogu Republičkog tužilaštva, potvrđeno je iz Tužilaštva.

Oni su uhapšeni zbog sumnje u zloupotrebe prilikom nabavki medicinske opreme tokom pandemije koronavirusa.

Dragica Tojagić, glasnogovornica Republičkog tužilaštva Republike Srpske, sinoć je potvrdila da su u akciji uhapšeni Marković, Bojić i Dubravac, a da se za Zeljkovićem traga. On je priveden kasnije sinoć.

“Oni će biti predati u nadležnost postupajućeg tužioca i tužilac će ih ispitati i odlučiti o daljem postupanju”, kazala je Tojagić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Heregovine (BIRN BiH).

Policija Republike Srpske je u srijedu prvo ušla u zgradu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a zatim i u “Travel for fun” i “Procontrol”. Te dvije firme su u jeku pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj, za potrebe i po narudžbi Instituta za javno zdravstvo, nabavile medicinsku opremu i zaštitnu opremu ukupne vrijednosti oko 2,5 miliona maraka.

Javna nabavka izvršena je pregovaračkim postupkom bez obavještenja, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je u aprilu ove godine potvrdilo da po nalogu Tužilaštva istražuje sporne nabavke.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je od konzorcijuma “Travel for fun” i “Promeding” Laktaši nabavio 30.000 zaštitnih odijela, 50.000 FFP2 zaštitnih maski i 500 digitalnih beskontaktnih toplomjera. Od “Procontrola” su nabavljene zaštitne maske FFP2 u vrijednosti od 345.000 maraka.

Transparency International u Bosni i Hercegovini je u maju 2020. godine Republičkom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog toga što je Institut za javno zdravstvo ugovore o nabavci medicinske i zaštitne opreme sklopio pregovaračkim postupkom bez obavještenja s nekvalifikovanim ponuđačima, koji kod Agencije za lijekove BiH nisu registrovani kao dobavljači medicinske opreme.

“Travel for fun” je turistička organizacija, a “Procontrol” je komapnija koja se bavi instalacijom i razvojem sistema slabe i jake struje. U Institutu za javno zdravstvo su sklapanje poslova sa ovim kompanijama pravdali time što su se one pojavile kao dio konzorcijuma sa još jednom kompanijom koja ispunjava zakonske uslove, ali su u Transparency Internationalu u prijavi tvrdili da se taj konzorcijum naknadno pojavio.

“Indikativna je činjenica da su oba ponuđača, ‘Travel for fun’ i ‘Procontrol’, navodno ugovore sa ugovornim organom zaključili kao konzorcijumi zajedno sa firmom ‘Promending’ Banja Luka, iako je u svakom prethodno navedenom obavještenju o dodjeli ugovora navedeno da nije riječ o konzorcijumu, već da su ugovori dodijeljeni isključivo ponuđaču ‘Travel for fun’ ili ponuđaču ‘Procontrol’”, navodi se u krivičnoj prijavi u koju je BIRN BiH imao uvid.

U Transparencyju smatraju da je postupajući tužilac posebno trebao ispitati da li je naknadno došlo do uključivanja firme “Promeding” u postupke “kako bi se prikrile prethodno izvršene nezakonite radnje” jer su se navodi o drugim kompanijama “pojavili tek nakon medijskih pisanja o nezakonitim dodjelama ugovora o javnim nabavkama”.

“Ugovorni organ u Odlukama o dodjeli ugovora za ova tri postupka navodi kako je poziv za učešće dostavio ponuđaču ‘Travel for fun’, odnosno ponuđaču ‘Procontrol’, te u sva tri slučaja dalje navodi kako su na sastancima koji su slijedili nakon dostave poziva za učešće se ponuđači pojavljivali sa navedenom firmom ‘Promending’ kako bi dostavili svoje ponude. Upravo u ovoj činjenici se krije sva nemarnost i nesavjesno postupanje ugovornog organa koji je na pregovore pozvao nekvalifikovane ponuđače, te nije od značaja njihovo pojavljivanje na pregovorima o ponudi sa firmom koja možda ispunjava uslove, jer su u trenutku pozivanja bili nekvalifikovani, a sa njima nije pozvan niti jedan kvalifikovani ponuđač, te podnosilac ove prijave još jednom naglašava da ovdje postoji sumnja kako je firma ‘Promending’ naknadno navedena kako bi se već zaključen posao opravdao”, piše u krivičnoj prijavi koju je Republičkom tužilaštvu u maju prošle godine podnio Transparency International BiH.

Ivana Korajlić, izvršna direktorka Transparency Internationala u BiH, kaže za BIRN BiH da je iznenađenje što je akcija uslijedila tek godinu i po dana nakon njihove krivične prijave.

“Nadamo se da to jeste zbog naše krivične prijave jer je Transparency International podnio krivičnu prijavu baš zbog javnih nabavki sa ove dvije firme. Vidjećemo kako će ići. Zabrinjavajuće su izjave zvaničnika Republike Srpske kojima se pokušava izvršiti pritisak na Tužilaštvo, posebno izjave Milorada Dodika, koji je izjavama čak i zaprijetio Tužilaštvu na neki način govoreći kako Tužilaštvo treba da objasni nešto”, rekla je Korajlić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, nakon vijesti o hapšenju zbog javnih nabavki Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske najavio je da će biti veooma kritičan ukoliko Tužilaštvo ne uspije da dokaže krivicu privedenih.

“Taj postupak, koliko sam ja mogao da čujem, a sve sam čuo ovdje u Skupštini, priča, istraga o tome se vrši već duže vrijeme. Ako bih išta mogao da prigovorim to je – kud ste našli na današnji dan? Šta na kraju, za dva mjeseca, kad se pokaže da je to ništa, nije tačno, šta ćemo onda? Ko će onda odgovarati? Ko je odgovoran onda zašto su to učinili? Јa bih volio da oni budu u pravu pa da dokažu tu krivicu, ali ću biti veoma kritičan ako se to ne dokaže”, rekao je Dodik novinarima nakon hapšenja u akciji policije.

Na informaciju da je policija ušla u Institut za javno zdravstvo, na čijem čelu je Branislav Zeljković, koji je član “Ujedinjene Srpske”, reagovao je i predsjednik te stranke Nenad Stevandić. On je novinarima rekao da garantuje za Zeljkovića.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik u Parlamentu BiH, za BIRN BiH kaže da se Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, između ostalog, bavila i javnim nabavkama za vrijeme pandemije koronavirusa, a da je izvještaj o tome spreman i da će uskoro biti predstavljen Parlamentu i javnosti. Kaže da nisu sporne samo nabavke koje je vršio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Želim da vjerujem da je ovo početak obračuna i da nije samo predstava za javnost. Očigledno je da je za vrijeme korone bilo kriminala i korupcije, radilo se tu o milionskim malverzacijama. Nadam se da će oni koji su odgovorni na kraju i odgovarati, kao i njihovi šefovi”, kaže Borenović.

BIRN BiH je ranije detaljno pisao o nabavkama koje su u Republici Srpskoj sprovedene za potrebe Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Do sredine prošle godine, u periodu kada je obavljen najveći broj javnih nabavki, bez objave obavještenja –  pregovaračkim postupkom nabavljena je medicinska i zaštitna oprema u vrijednosti 54 miliona maraka. Fond je zaključkom Vlade RS-a od 24. marta 2020. godine ovlašten da sprovodi takve nabavke. U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pravdali su se da je izbor postupka nabavke diktirala hitnost situacije, a da su svi predmeti nabavke u direktnoj vezi sa pojavom koronavirusa.

 

Vladimir Kovačević