Vijesti


Gradonačelnica Sarajeva na mrežama predstavila mogući spomenik na Kazanima 30. Septembra 2021. Gradonačelnica Sarajeva Benjanima Karić objavila je na svom Twitter profilu ilustraciju spomen-ploče posvećene građanima ubijenim na Kazanima, uz poruku da se Nacrt odluke o podizanju spomen-obilježja upućuje u javnu raspravu. Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić smatra da je izgled spomen-ploče neprihvatljiv.
Presuda Jahji Vukoviću zbog ratovanja u Siriji 5. listopada 30. Septembra 2021. Presuda Jahji Vukoviću zbog ratovanja u Siriji bit će izrečena 5. listopada, nakon što je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u završnoj riječi zatražilo da se optuženi proglasi krivim, dok je Obrana zatražila da se oslobodi.
Novalić i ostali Novalić i ostali: Svjedokinja ispričala kako je “Srebrena malina” dobila dozvolu po hitnoj proceduri 29. Septembra 2021. Vijest Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je kontaktirana iz Vlade Federacije BiH i kako je firmi “Srebrena malina” po hitnoj proceduri odobrena dozvola za uvoz medicinskih sredstava, te kako je inspekcija kasnije utvrdila da se pristigli respiratori ne drže u odgovarajućim uslovima.
VSTV: Rasprava o transparentnosti i drugim problemima disciplinskih postupaka prolongirana 29. Septembra 2021. Vijest Zaključci koje su članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) predložili na obuci o disciplinskim postupcima koju su prošli nisu usvojeni, a problem transparentnosti ovih postupaka segment je oko kojeg se članovi nisu mogli usaglasiti na današnjoj sjednici.
Uložena žalba na oslobađajuću presudu za silovanje u Vlasenici 29. Septembra 2021. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu izjavilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Milenko Gojgolović oslobođen krivice da je u junu 1992. godine u krugu logora “Sušica” silovao i tukao zatvorenicu.
TI BiH: Primjena Zakona o slobodi pristupa informacijama nezadovoljavajuća, potrebno insistirati na transparentnosti 28. Septembra 2021. Vijest Procenat pristupa informacijama u institucijama Bosne i Hercegovine je nezadovoljavajući i problemi se uglavnom javljaju onda kada postoje određene indikacije zloupotrebe javnog položaja ili korupcije, rečeno je danas na okruglom stolu održanom u organizaciji Transparency Internationala u BiH, zbog čega bi se državni Zakon o slobodi pristupa informacijama trebao poboljšati.
Smanjeno negiranje genocida u BiH u prethodna dva mjeseca 28. Septembra 2021. Vijest Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je u prethodna dva mjeseca, od 28. jula ove godine, kada su izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje genocida stupile na snagu, zabilježio 133 slučaja relativiziranja i negiranja činjenica o genocidu počinjenom u julu 1995. godine.
Antikorupcijska kampanja za mlade: “Građani i mladi moraju postati svjesni netransparentnog trošenja javnog novca” 28. Septembra 2021. Vijest Netransparentno trošenje javnog novca iscrpljuje mogućnosti za mlade u državi u kojoj su “štele” u zapošljavanju važnije od obrazovanja, a tenderi se “namještaju”, zaključeno je tokom panel-diskusije koju je na Međunarodni dan univerzalnog prava na pristup informacijama organizovala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) povodom završetka projekta “Moje pare” – Antikorupcijska kampanja za mlade, čiji je cilj praćenje javne potrošnje na službene limuzine i skupocjene aute, te kroz istraživačko novinarstvo, obuke i kampanje informisati mlade ljude o korupciji.
ICCT: EU zaostaje u suočavanju s krajnjom desnicom 28. Septembra 2021. Vijest Međunarodni centar za borbu protiv terorizma (ICCT) iz Haaga objavio je publikaciju u kojoj je koristio Strategiju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za borbu protiv domaćeg terorizma kao nacrt za poboljšanje modela borbe protiv terorizma u Evropskoj uniji (EU), koja, kako se navodi, zaostaje u priznavanju i razvoju mjera u suočavanju sa usponom krajnje desnice.
Ured disciplinskog tužioca će formirati predmet o “stopiranju” hapšenja Savčića 27. Septembra 2021. Vijest Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) potvrdili su da će formirati predmet nakon što je portal Istraga.ba objavio dokument “interni izvještaj” Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno da je glavna tužiteljica Državnog tužilaštva Gordana Tadić u decembru 2019. stopirala hapšenje nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) Milomira Savčića, optuženog da je pomagao u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.